„In terra pax” – Zenei pályázatot hirdet a Veszprémi Főegyházmegye

Kultúra – 2022. december 5., hétfő | 11:14

A Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával 2023. szeptember 28. és október 1. között, Szent Mihály napjához kapcsolódóan katolikus ifjúsági kórustalálkozót rendez, a Pueri Cantores Nemzetközi Egyházzenei Szövetség jegyében.

A főegyházmegye mottója – „Őseink hite a jövő reménye” – többek között az ifjúságba vetett bizalmat is kifejezi, azt a reményt, hogy a jelenben való tevékenységüknek kiemelt célja, hogy a jövő nemzedékei is akarják és szeressék megélni és továbbadni Krisztus tanítását. A kórustalálkozó további célja, hogy a Pueri Cantores jegyében meghívott kórusok az egyházzenén keresztül, a közös hit és a közös célok, a zene és éneklés szeretetének közösségi megélésén túl gazdagítsák keresztény kulturális hagyományainkat, értékeinket.

A pályázat célja az ifjúságikórus-irodalom repertoárjának gazdagítása liturgikus művekkel, a pályamű szövegének ifjúsági, iskolai kórusok számára történő feldolgozása, az „In terra pax…” szövegének antifonális formában történő megkomponálása.

A pályamű maximum 5 perc terjedelmű lehet; mind 3 vagy 4, esetleg 3 és 4 szólamú vegyeskar, mind egynemű kar számára elkészíthető, a cappella és kísérettel is előadható változatban. A pályamű kíséretét két változatban kell elkészíteni: orgonára, illetve kiszenekarra.

Egy jelentkező több művel is pályázhat. A beadott alkotás nem lehet korábban bemutatott vagy kiadott mű (hangfelvétel, kotta), sem más pályázatra beadott pályamunka. A díjazott szerző vállalja, hogy a jövőben semmilyen másik alkotásában nem használja fel teljes egészében a jelen pályázatra beadott zeneművet, a darabot „In terra pax” néven szerepelteti a továbbiakban.

A pályázat további részleteiről, a benyújtásához szükséges dokumentumokról a főegyházmegye honlapján tájékozódhatnak.

A díjazott darabokat a Veszprémi Főegyházmegye szabadon felhasználhatja, a nyertes zeneműveket megőrzi kottatárában. Az ősbemutató koncert tervezett időpontja és helyszíne: 2023. szeptember 29., Veszprém.

A nyertes pályamű lesz a Szent Mihály-napi programokkal egybekötött katolikus ifjúsági kórusfesztivál himnusza. A 2. és 3. helyezett műveket is bemutatják a fesztivál során.

A pályázati anyagok beérkezési határideje: 2023. január 18., éjfél (Árpád-házi Szent Margit ünnepe). Nevezési díj nincs.

A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése: 2023. február 2., Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria