„Keresztény vagy? Normális vagy? Normális vagy!” – Lelkigyakorlatos tábor a bugaci Hittanyán

Hazai – 2022. augusztus 9., kedd | 15:57

A fenti címmel rendezték meg immár 31. alkalommal az ifjúsági lelkigyakorlatos tábort a Bugac és Móricgát határán fekvő Hittanyán. Közel kétszáz fiatal és gyermek gyűlt össze július 31-től augusztus 7-ig, hogy hitében erősödjön, közösségi élményekben gazdagodjon – számolt be Finta József általános érseki helynök, táborvezető.

A kissé talán provokatív cím arra utal, hogy azoknak a keresztény fiataloknak, akik nem csupán kimondani akarják, hanem merik megélni is a hitüket, sokszor kell értetlenséggel találkozniuk kortársaik között. Rendszeresen meg kell tapasztalniuk, hogy szembe úsznak az árral, amikor hűségesek akarnak lenni keresztény identitásukhoz, az abból fakadó erkölcsi magatartáshoz.

Pedig a Jézus által tanított és bemutatott életforma nagyon is természetes, igazán embernek való, normális – míg éppen az attól eltérő magatartásmódok feszegetik egyre inkább a normalitás határait, mennek szembe a természetességgel. Erről hallgathattak figyelemre méltó előadásokat a táborozó fiatalok többek között Farkas István piarista szerzetestől, Uzsalyné Pécsi Ritától, Vágvölgyi Gergelytől, valamint Geszler Péter és Finta József atyától. A gyerekek pedig Joó Balázs, Ruskó Norbert és Gyöngyösi Balázs atyától hallhattak értékes gondolatokat.

A szerdai napon az Áldott Légy Teremtésvédelmi Egyesület munkatársai szerveztek érdekes játékokat, vetélkedőket a tábor csoportjainak a keresztény teremtésvédelem jegyében. Szombaton ellátogatott a Hittanyára Böjte Csaba ferences testvér is, aki a maga szokott módján lelkesítette a fiatalokat és a nap számos vendégét.

A lelki tartalmakon, a mindennapos szentmiséken, imádságokon, előadásokon és csoportbeszélgetéseken túl sok játékos, vidám közösségi program is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekek, fiatalok igazán otthonosan érezhessék magukat a Hittanyán.

A hetet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentmiséje zárta augusztus 7-én, vasárnap délután.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria