„Kincseiből régit és újat” – Ünnepi kötet készült Gaál Endre 70. születésnapjára

Kultúra – 2016. június 11., szombat | 18:56

Az elmúlt tanévben töltötte be 70. életévét Gaál Endre nagyprépost, főiskolai tanár. Az Esztergomi Hittudományi Főiskola idei tanévzáró ünnepségére, amelyet június 10-én tartottak, tanítványai, munkatársai különleges meglepetéssel, egy ünnepi kötettel készültek.

Az Esztergomi Hittudományi Főiskola főiskola tanulmányi igazgatóhelyettesének, Frankó Tamás atyának szerkesztői felhívására elsősorban a bibliatudomány területén kutató teológusok, illetve Gaál Endre budapesti, esztergomi és kolozsvári tanárkollégái írtak egy-egy szakcikket tiszteletük és megbecsülésük jeléül.

Az ünnepség első köszöntőjét az intézmény rektora, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök mondta, majd Tarjányi Béla professzor ismertette Gaál Endre életútját, végezetül Erdő Péter bíboros méltatta egykori kollégáját.

A főiskola kiadásában megjelent kötetet a főpásztor szavai vezetik be: „Gaál Endre nagyprépost úr papok és világiak nemzedékeit tanította a Szentírás ismeretére. Szuverén, nagy tudású, a tudomány fejlődése iránt érzékeny tanári egyénisége nemcsak Esztergomban, de Budapesten, Kolozsvárott és másutt is sokak hitét és bibliatudományi szemléletét erősítette és fejlesztette. Papi rekollekciókon, továbbképzéseken tartott előadásai tiszteletet parancsolóak voltak és sokszor felejthetetlen élményt nyújtottak. Igehirdetőként is értő módon és szeretettel magyarázta a Könyvek Könyvét, méltán vívta ki a hívő közösség megbecsülését és szeretetét. Az esztergomi papnevelő intézet spirituálisaként lelkileg irányította a papságra készülőket, majd rektorként a közösség szellemi, lelki, fegyelmi életének felelőssége hárult rá. Később az esztergomi Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola főigazgatója volt. Mindmáig tagja a Magyar Sion szerkesztőbizottságának.”

A több mint kétszáz oldalas kiadvány 16 tanulmányt tartalmaz elsősorban a szentírástudomány területéről, de találhatók benne a teológia más ágai, illetve a szakrális művészetek tárgyában írt szövegek is. A borítóra az esztergomi bazilika téli kápolnájának falán a papnevelést mint káptalani feladatkört megjelenítő műalkotásról készült fénykép került.

Forrás és fotó: Keresztény Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria