„Legyen öröm az iskolakezdés!” – A Katolikus Karitász idén is segíti a rászoruló családokat

Hazai – 2022. augusztus 18., csütörtök | 16:46

Augusztus 18-án, csütörtökön reggel a „Legyen öröm az iskolakezdés!” támogatási akció keretében az óbudai Kövi Szűz Mária-templomban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja több mint hatvan gyermeknek ajándékozott személyre szóló iskolai csomagot. Magyarország legnagyobb iskolakezdési akciója keretében már tizenkettedik alkalommal segítenek az arra rászorulókon.

A megjelenteket Csorba Gábor diakónus, karitászigazgató köszöntötte. Vezetésével a jelenlévők elimádkozták az Úr imádságát és az Üdvözlégyet.

Csorba Gábor emlékeztetett a Katolikus Karitász programjának elnevezésére, és leszögezte: az iskolakezdés akkor öröm valóban, ha a diákok nyáron kipihenik magukat, feltöltődnek, sok élményben van részük, nyugodt lélekkel készülhetnek az előttük álló tanévre. Ehhez szeretnének a személyre szóló iskolai csomagokkal hozzájárulni.

Márton Andrea szakmai irodavezető üdvözlőbeszédében kiemelte: a Szent Erzsébet Karitász Központ számára a beiskolázási időpont mindig jelentős esemény – immáron tizenkét éve. Külön öröm, hogy a főegyházmegye területéről nemcsak Budapestről, hanem Szentendréről, Pomázról és Nyergesújfaluról is érkeztek gyerekek. Itt vannak azok a diákok is, akik a Szent Erzsébet Karitász Központ nyári táborában egy egész hetet együtt töltenek. 

Közel egymillió diák számára kezdődik el a tanév szeptemberben – emlékeztetett Márton Andrea. – A Katolikus Karitász az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén százötven plébániáról közel ötszáz gyereknek három és fél millió forint értékben adott beiskolázási támogatást. Ezek egyrészt személyre szabottan, csomagokban készülnek el, másrészt pedig tanszerutalványokkal támogatják a családokat.

A szakmai irodavezető reméli, hogy minden támogatási forma célba ér, segítségére lesz a gyerekeknek, hogy tanulmányaikat minél sikeresebben végezhessék, és elérhessék azokat a céljaikat, melyeket kitűztek maguk elé, és valóban Isten áldása legyen életükön, tevékenységükön. A Karitász céljai között szerepel az is, hogy könnyítsenek a családok beiskolázási terhein – mondta Márton Andrea.

Csorba Gábor diakónus, karitászigazgató megáldotta az iskolai csomagokat. Kiemelte: „Isten maga a szeretet. Mivel a szeretetében akarta részesíteni az embereket, elküldte egyszülött Fiát a világba, hogy segítsen az embereken, segítse a családokat, gyermekeket, akár betegek, akár szegények, vagy bármilyen nehézségük van, együttérző szívvel támogassa őket. Krisztus Urunk akkora szeretettel volt az emberek iránt, hogy kijelentette: »amit veletek tesznek az emberek, azt velem teszik«. Az irgalmas szívűeket Atyja áldottainak nevezte, és megígérte nekik az örök életet.

A Karitász tagjai, önkéntesei, munkatársai hálás szívvel adják át ma a gyermekeknek, szüleiknek ezeket az iskolaszereket, füzeteket, a tanuláshoz szükséges tárgyakat az Úr nevében, melyeket jólelkű támogatók bocsátottak rendelkezésetekre.

Könyörögjünk! Mindenható örök Isten, Te mindent örök dicsőségedre és az emberek javára rendeltél, kérünk, áldd meg ezeket a tanszereket, hogy mindazok, akik ezek segítségével tanulnak, a teremtett világot és törvényeit, mindenekelőtt a szeretet törvényét megismerjék, és tudásukkal Téged, a legjobb jót szolgálják…”

Az áldást követően került sor a személyre szóló iskolai csomagok átadására.

A venezuelai anyuka, Onela két fiúgyermeke is kapott személyre szóló iskolai csomagot. Kérdésünkre elmondta: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat menedzserprogramjának keretében ő és a férje két gyermekükkel együtt 2020-ban menekültek Venezuelából Magyarországra, mert hazájukban súlyos gazdasági és politikai válság alakult ki. Ő jogászként, férje szakácsként és autószerelőként dolgozott; Magyarországon viszont takarításból, illetve az építkezéseken vállalt munkákból élnek. A nagyobbik fiuk tizenkét, a kisebbik hatéves. Magyar iskolába, illetve óvodába járnak, kicsit már tudnak magyarul. A család gyakorló katolikus. Albérletben laknak.

Nagyon szeretnek itt élni, Magyarország gyönyörű, rend van, nem tapasztalnak ellenségeskedést az emberek részéről – mondták. Baráti viszony alakult ki köztük és az ötgyermekes karitászmunkatárs, Szabó Csaba és családja között (Csaba fordította Onela szavait spanyolból; egyik lánya, Katalin pedig most is önkénteskedett, akárcsak márciusban, az ukrán menekültek fogadásakor – B. D.). Az egyetlen nehézséget a nyelv okozza számukra.

Azt azonban nem tudják, hogy hosszabb távon akarnak-e megtelepedni Magyarországon. Egyelőre vizsgálják a lehetőségeiket. Mivel egyik napról a másikra élnek, a gyermekeknek adományozott tanszercsomag jelentős segítség számukra.

Szerző: Bodnár Dániel

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria