„A pápa biciklistája” – A Vatikán versenyzője is részt vett az ausztráliai országúti kerékpáros vb-n

Kitekintő – 2022. szeptember 28., szerda | 20:00

A Szentszék sportegyesületének színeiben állt rajthoz szeptember 25-én a 40 esztendős Rien Schuurhuis, Ausztrália szentszéki nagykövetének férje az ausztráliai Wollongongban az országúti kerékpárosok szeptember 18. és 25. között megrendezett világbajnokságán. Első alkalommal vett részt az Athletica Vaticana, „a pápa sportegyesülete” színeiben induló versenyző a megmérettetésen.

A rajtvonalon Rien a francia Julian Alaphilippe, a 2020-as és 2021-es vb-győztes és az új világbajnoki mezt viselő belga Remco Evenepoel között helyezkedett el. A két bajnok megkérdezte tőle, hogy mit jelent ez az első alkalom és milyen kilátásokkal indul a versenynek. „Az eredményem nem számít, még akkor sem, ha mindent beleadok a versenyen” – válaszolta Rien. – Az Athletica Vaticana azért jött létre, hogy tanúbizonyságot tegyen arról, hogy még a sportban is lehet „mindenki testvér!” – fogalmazott a versenyző. Chiarra Porro szentszéki ausztrál nagykövet férje hozzátette: „Az igazi győzelem éppen az, hogy itt vagyunk a világbajnokságon, ahol megpróbáljuk alázatosan megélni a testvériség tanúságtételét, mert a sport még a legmagasabb szinten is alkalom lehet a leggyengébbek iránti figyelemre.”

Ennek jegyében a világverseny előestéjén az Athletica Vaticana kis létszámú delegációja az ausztráliai őslakos közösség egy képviselőjével találkozott. A találkozót az ország karitászszervezete, a sydney-i apostoli nuncius és a szociális lelkipásztori gondozásért felelős parramattai püspök kezdeményezte.

Ebben a találkozásban és meghallgatásban rejlik a „pápa csapata” sportélménye és a kerékpáros világbajnokságon való részvétel lényege. A szolidaritás konkrét gesztusa minden sportesemény alkalmával megismétlődik: a világbajnokságon ugyanúgy, mint egy kevésbé ismert versenyen egy római külvárosban. A vatikáni sportszövetség számára pusztán a sportolásnak nem lenne értelme. Az igazi „világbajnokságot” a legkiszolgáltatottabbak befogadását célzó napi sportkezdeményezések jelentik, amelyek ugyan kevésbé ismertek, de nem kevésbé fontos események.

A wollongongi UCI Road WorldChampionships 266,9 kilométeres távjával az idei szezon egyik leghosszabb versenye volt. A férfiak mezőnyversenyét a belga Remco Evenepoel nyerte meg, de szépen szerepelt az egyetlen magyar, Valter Attila is, aki a 23. helyen ért célba.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria