„Pünkösd elővételezése volt” – Értékelő sajtótájékoztatót tartottak a pápalátogatásról

Ferenc pápa – 2023. május 2., kedd | 20:05

Egyházi, kormányzati és rendvédelmi vezetők tartottak sajtótájékoztatót Ferenc pápa magyarországi apostoli útjáról május 2-án Budapesten, a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében.

A sajtótájékoztatót Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a pápalátogatás előkészítésének kormányzati felelőse, valamint Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápa magyarországi apostoli látogatásának általános koordinátora, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a pápalátogatásért felelős operatív törzs vezetője, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója és Kuczik János Zoltán, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese tartotta.

Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki a pápalátogatással kapcsolatban minden szervezőnek, valamint a résztvevőknek. „Mindenki százszázalékosan ellátta a feladatát. Köszönet a vatikáni munkatársak professzionalitásáért, az Egyház munkatársainak elkötelezettségéért, az állami intézmények feladatvégzéséért; a szervezők sokezres táborának, a mentősöknek, rendőröknek, önkénteseknek, akik éjt nappallá téve dolgoztak, a százezernyi résztvevőnek, akik eljöttek az eseményekre.”

A miniszterelnök-helyettes megköszönte, hogy a hazai sajtó korrekt, részletes  tájékoztatást nyújtott az eseményekről. Külön megköszönte a P. Mobil-rajongók (akik közé ő maga is tartozik), valamint a Fradi- és a Dózsa-szurkolók megértését, hogy a koncertet, illetve a meccset probléma nélkül el lehetett halasztani egy nappal.

„Az egész magyar társadalom megérezte ennek a három napnak a jelentőségét – fogalmazott Semjén Zsolt. – Az eső pedig csak akkor eredt el, amikor a pápai gép felszállt Róma felé.” A Szentatya tanítása lelkileg megerősít minket, mindenkit, a nem vallásos embereket is elgondolkoztatja. Megerősíti Magyarországot, és megszívleljük azt, amit a pápa mondott, szelektálás nélkül – ez mindannyiunk feladata. 

A miniszterelnök-helyettes elmondta, a szervezők a kereteket tudták biztosítani, de az, hogy ez a három nap ilyen csodálatosan sikerült, abban a Szentatya karizmájáé az elsődleges érdem, alapjában véve pedig a Szentlélek munkájának köszönhető, akinek a jelenléte „tapintható volt” a három nap során.

Megemlítette azt is, hogy a politikai élet „komolyan vehető része” is jól vizsgázott, és megköszönte a politikai paletta mindkét oldalának felelősségteljes, méltó hozzáállását a pápalátogatáshoz. Békében volt a hazai politikai élet ez idő alatt, „a pápa megtette első csodáját” – fogalmazott Semjén Zsolt. Minden politika, de a politika nem minden – ebben a három napban ennek a mondásnak a valósága mutatkozott meg.

A Szentatya pedig jól érezte itt magát, s ennek számtalan jelét adta. „A pápalátogatás túlzás nélkül nevezhető történelminek, sőt napjaink üdvtörténeti eseménye volt” – mondta Semjén Zsolt.

Tájékoztatásul elmondta azt is, hogy

búcsúzóul egy szál fehér rózsát adott a pápának, hogy helyezze azt a Salus Populi Romani Mária-ikon elé a Santa Maria Maggiore-bazilikában a magyar nép nevében, elhozva a Szűzanyához nemzetünk szeretetét.

Veres András püspök is dicsérte a  magyar sajtó tiszteletre méltó hozzáállását a látogatás eseményeihez: „Rendkívül kiemelkedő munkát végeztek” – mondta. Külön kiemelte a magyar televízió (MTVA) munkáját. Hálával köszönte a magyar kormány és a hatóságok segítségét a szervezésben. „Nélkülük nem lettünk volna képesek mindezt megvalósítani, ez az együttműködésünk tiszteletet érdemlő példája.”

Nekünk, hívő embereknek a Lélek kiáradása szinte érezhető volt, a pápalátogatás mintegy a közelgő pünkösd elővételezése volt

– folytatta a püspök.  – Ferenc  pápa karizmája, az, ahogyan megszólal, amit mond, képes a Lelket oly módon az emberek felé irányítani, hogy mindenki talál az elhangzottakban neki szóló üzenetet, akár a  tévében nézte, akár személyesen vett részt az eseményeken. Mindenkitől azt hallom, hogy megindító volt – többen megkönnyezték –, amit láttak, hallottak.

Mindannyiunk számára van átgondolni szükséges, megfontolásra érdemes üzenet a Szentatya beszédeiben. A pápa megerősítette a keresztény értékeket, azok védelmében beszélt itt, a nyugati kereszténység határvidékén, s ez elgondolkodtató ma, amikor sok esetben a keresztény értékeket avíttnak tekintik.

Azt mondják, konzervatívak vagyunk, s ez bók a mi számunkra, hiszen ki akarunk tartani az evangéliumi értékek mellett, mert valljuk, hogy ez a nem vallásos emberek javát is szolgálja. Bármilyen nyomás is érjen bennünket, nem akarjuk feladni ezeket az értékeket.

Veres András arról is beszélt, hogy a Szentatya szeretetét jelezték figyelemre méltó gesztusai, amelyek egész látogatása alatt tapasztalhatók voltak. Itt, Közép-Európában kulcsszerepe van a magyar egyháznak, híddá kell válnunk Kelet és Nyugat között, a szekularizálódott és a keresztény világ között, és meg kell tanulnunk, hogyan lehetünk képesek az evangéliumi értékrendet mindenek fölé emelni, a megpróbáltatások közepette is. Hála mindenkinek, aki ebben most segített!

A pápalátogatás az egész  nemzet ünnepe volt, ami reményeim szerint el fog kísérni bennünket hónapokon, éveken keresztül. Isten éltesse a Szentatyát!

– zárta hozzászólását Veres András.

A püspök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a pápának az a mondata érintette meg a leginkább, ami a Rózsák terei templomban hangzott el: „Olyan Egyházat szeretnék, amely a szeretet nyelvét folyékonyan beszéli.” Mélységeket mozgattak meg ezek a szavak, talán minden hívő emberben, különösképpen azokban, akik a karitászmunkában tevékenykednek.  

Tóth Tamás, az MKPK titkára arról beszélt, hogy a bő két hónapos szervezés megfeszített munkát jelentett. Ő is köszönetet mondott az előkészületekben részt vevő több ezer embernek, a szakterületek felelőseinek, a szerzetesrendek, egyházmegyék koordinátorainak, az egyes helyszínek felelőseinek, az önkénteseknek, a sajtó képviselőinek munkájáért, és azért is, hogy az előkészületekről is érdeklődtek, beszámoltak.

Mindez jó lehetőség volt arra, hogy bemutassuk, milyenek vagyunk mi, magyarok. „Biztos vagyok abban, hogy a Szentlélek segítsége nélkül mindez nem állt volna össze kerek egésszé.

Most már az a feladatunk, hogy a Szentatya tanítását, amit gesztusaival is közvetített, életre, tettekre váltsuk.”

Ezt követően a rendvédelmi szervek vezetői összegezték a pápalátogatást. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója elmondta: a feladatot, hogy „a nap 24 órájában el kellett látnunk a pápa személyes védelmét, rendkívüli esemény nélkül elvégeztük – a vatikáni szervek egyöntetű álláspontja szerint világszínvonalon”. E szakmai siker minden belügyi szerv,  a társszervek, titkosszolgálatok együttműködésének is köszönhető.

Kuczik János Zoltán, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese elmondta, a Szentatya biztosítása a látogatás három napja során rendvédelmi szempontból is rendkívüli esemény nélkül zajlott le. Megköszönte a sajtó munkatársainak, hogy tájékoztatták a lakosságot a teendőkről. A tájékoztatásnak köszönhetően mindössze 310 gépjárművet kellett elszállítani, máshová helyezni a védett helyszínekről. Megköszönte a rendvédelmi szervek – köztük 7510 rendőr és 96 polgárőr – munkáját is.

Kovács Zoltán államtitkár kiemelte, hogy az állam és az egyház több mint tíz éve kezdődött, feladatmegosztásra épülő együttműködése most, a pápalátogatás kapcsán kiteljesedett. „Mindannyian a látogatás hatása alatt vagyunk – tette hozzá az államtitkár –, érzelmekkel telve mondhatom, hogy mindannyiunkat megérintett mindaz, ami ebben a három napban történt; nemcsak az együttműködés, hanem annak a tartalma is.”

A nemzetközi sajtóban tapasztalható rosszindulatú megjegyzések és elhallgatások ellenére elmondható, hogy a pápa szavai egybecsengtek a magyar kormánynak a békére, a hagyományos családra és nemi szerepekre vonatkozó álláspontjával, felfogásával. Az államtitkár hozzátette: az Arénában kiderült, hogy az Egyház üzenete rezonál a társadalommal, a pápa beszéde, spontán kiszólása „menő” volt a több mint tízezer fiatal számára.

A szervezésről szólva az államtitkár elmondta, biztonságos keretek között megtörténhettek a pápa nem várt megmozdulásai is, például az, amikor felállt a kerekesszékből, és a Szent István-bazilika előtt a tömeg közé ment. 

Kovács Zoltán megköszönte az MTVA médiatevékenységét, az európai hírügynökségek ingyen vehették át a jelet, s világszerte sok százmillióan lehettek tanúi az eseményeknek, az MTI pedig ingyen biztosította a képeket. 

Több mint négyszáz sajtóregisztrációval dolgoztak; 230-nál is több sajtóorgánum volt jelen a vasárnapi szentmisén. Eddig már 680 oldalasra nőtt a sajtóvisszhangok gyűjteménye. A pápalátogatás összköltsége 7 milliárd forint volt, ami világviszonylatban is elfogadható összeg. Nem beszélve arról, hogy rekordidő alatt (bő két hónap) kellett felkészülni az eseményre: „ez pedig  világszám” – fogalmazott az államtitkár. 

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Veres András elmondta, a közeljövőben kiadvány készül a pápai beszédekből, hogy azokat tovább lehessen tanulmányozni, „hogy elmélkedhessünk az elhangzottak részleteiről”.

Semjén Zsolt pedig elmondta, hogy a legközelebbi magas rangú vendég II. Tavadrosz kopt pátriárka lesz, akit augusztus 20-ára hívott meg.

A Szentatya látogatására való felkészülés jegyében előzetesen számos hírt, interjút és riportot tettünk közzé, melyeket oldalunkon a Ferenc pápa főmenü alatt, a Ferenc pápa Magyarországon 2023 menüben gyűjtöttünk össze. E menüpont alatt találják a Szentatya valamennyi beszédét, melyek apostoli útja során hangzottak el, magyar fordításban, teljes terjedelmükben, illetve az egyes eseményekről készült tudósításokat, riportokat is. 

Szerző: Körössy László

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria