„Tegyünk félre mostan minden földi gondot” – Kórusünnep bizánci dallamokkal Nyíregyházán

Kishírek – 2024. február 29., csütörtök | 12:32

Két nap alatt kétszer is hallhatta a Szent Atanáz kórust Nyíregyházán az, aki február 15-én, vasárnap a Szent Miklós-székesegyház esti szertartásain részt vett, illetve aki hétfőn ellátogatott a Görögkatolikus Múzeum rendezvényére.

A kórust ez alkalommal is Bubnó Tamás Liszt- és Érdemes Művész díjas karnagy, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kántorképzésének szakfelelőse vezényelte. Ebben az egyházi évben másodszor, február 25-én vasárnap szolgált a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban az esti Szent Liturgián és az azt követő vecsernyén az ország különböző görögkatolikus egyházközségeiből érkezett énekesek kórusa.

Másnap Bizánci dallamok címmel egyházzenei kalandozásra és közös éneklésre hívták a múzeumba az érdeklődőket, akik ebben a félévben összesen négy alkalommal vehetnek részt a különleges rendezvényen. Bubnó Tamás vezetésével a résztvevők a bizánci zenetörténetről és zeneelméletről szóló ismeretterjesztő előadása mellett közös éneklésben is részt vehettek. A görögkatolikus egyházban 213 dallam található összesen, amelyet egy aktívan szertartásokra járó hívő el tud sajátítani. Ezek között a legegyszerűbb Amen és Uram irgalmazz! dallamoktól kezdve a Babilon folyóvizei mellett… kezdetű zsoltárig  (137.) számos nehézségi fok van – magyarázta az előadó. Ez a zsoltár a babiloni fogság idején (Kr. e. 586–538) a zsidók közösségi siratóénekeként keletkezett. A kollektív elnyomatás és az otthontalanság élményének univerzális érvényű megfogalmazása a 21. századi embert is éppúgy megszólítja, mint elődeit. A zsoltárra írt dallamot az este alatt a kórus segítségével meg is tanulhatta a közönség.

Bubnó Tamást és a Szent Atanáz kórust következő alkalommal március 18-án a Görögkatolikus Múzeumban, április 28-án a Szent Miklós-székesegyházban hallhatják az érdeklődők.

Szerző: Görögkatolikus Metropólia/Vándor Ilka Borbála

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria