„A tiszta képek valójában angyalok” – Wim Wenders 75 éves

Kultúra – 2020. augusztus 14., péntek | 15:33

1945. augusztus 14-én született Düsseldorfban Wim Wenders filmrendező, aki fiatalon pap szeretett volna lenni, de idővel inkább a festészet mellett döntött, ám mivel csak egyetlen festményét tudta eladni (Mick Jagger portréját a később Nobel-díjjal kitüntetett Peter Handke vásárolta meg), arra jutott, más eszközökkel kell folytatnia a festészetet. Bejegyzés a Vigilia Facebook-oldaláról.

Az amerikai barát (1977), a Párizs, Texas (1984), a Berlin fölött az ég (1987) és más filmjei már korán komoly elismerést hoztak számára. Későbbi dokumentumfilmjei nem voltak ekkora közönségsikerek, de népszerűségük a mai napig töretlen, sőt a kubai zenészekről szóló Buena Vista Social Club (1999) és A föld sója (2015) Oscar-jelölést is kapott.

Idén júniusban mutatták be Hamburgban a Wim Wenders, Desperado című életrajzi dokumentumfilmet, amellyel már előre felköszöntötték a rendezőt, aki bevallása szerint mindig a felszíni látszat mögött rejlő valóságot kereste, s ezért úgy nyilatkozott, hogy a „tiszta képek valójában angyalok”, hiszen erről a rejtett valóságról adnak hírt. Wenders idővel visszatalált fiatalsága keresztény hitéhez, amitől azt mondta: „Az Istenbe vetett hit egyúttal olyan látásmódot is kínál az embernek, amelynek tükrében minden más arányokat ölt.”

2014-ben a Vatikán felkérte, hogy készítsen filmet Ferenc pápáról. A Ferenc pápa – Egy hiteles ember című dokumentumfilmet magyarországi mozik nem játszották, csupán néhány alkalmi vetítésre került sor, és csak DVD-n érhető el. „Különösen rossz üzenete van annak, ha idehaza úgy teszünk, mintha nem is létezne ez a cannes-i filmfesztiválon bemutatott portré” – fogalmazott teljes joggal A Szív jezsuita havilapban Szigeti László.

Forrás és fotó: Vigilia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria