„Törődni kell egymással, ez Isten kezdődő országa” – Te Deum a Pápai Magyar Intézetben

Külhoni – 2024. június 8., szombat | 10:18

Június 6-án, Szent Norbert emléknapján a Pápai Magyar Intézet (PMI) közössége a Via Appia Antican található Santa Maria in Palmis (más néven: Quo vadis) templomban gyűlt össze tanév végi hálaadó szentmisére.

A templom, bár méretét tekintve nem jelentős, mégis különleges, mert a hagyomány szerint itt találkozott a Rómából menekülő Péter apostol Jézussal, és tette fel neki a kérdést: Uram, hová mész? (Domine, quo vadis?)

Németh Norbert rektor, a szentmise főcelebránsa szentbeszédében a hely szellemét megidézve ugyanezt a kérdést járta körül. Egyrészt minden tanév végén feltehető a kérdés: hová mentem, meddig jutottam? Másrészt viszont az emberi élet nagyobb szakaszainak lezárásakor is fontos átgondolni honnan jöttem, valamint hogyan megyek tovább az úton. Ahogy Norbert atya fogalmazott:

„az ember nem csupán élni akar, hanem azt is szeretné tudni, miért él.”

A kérdésfelvetés aktualitását adta az is, hogy a tanév végén ér véget Németh Norbert rektor kinevezése a Pápai Magyar Intézetben, valamint rajta kívül négy ösztöndíjas pap is a tanév végével tér vissza egyházmegyéjébe.

A templom főbejárata közelében található annak a kőnek a másolata (eredeti a San Sebastiano alle Catacombeben), amely a hagyomány szerint Krisztus lábnyomát hordozza

A PMI rektora kiemelte továbbá, hogy az olyan történelmi helyek, mint a Via Appian található Quo vadis templom jele annak, hogy a keresztények kezdettől fogva egy Krisztust követni akaró közösségként értelmezik magukat. Krisztus követése pedig magával hozza a közösségi létre való igényt is. „A jól működő közösségben unatkozni nem lehet. A Pápai Magyar Intézet nem egy kozmikus mozi, amelyben egy régvolt rendező egykori történetét sokak nézhetik meg.

Az Egyház sem és a PMI sem a megváltás végtermékét, az üdvösséget osztja, hanem bevon a „gyártási folyamatba”, a hétköznapi szeretetbe. Itt törődni kell egymással, ez Isten kezdődő országa.”

A szentmise után is közösen ünnepelt a közösség: Németh Norbertet névnapján köszöntve hálát adtak az elmúlt hat év szolgálatáért a Pápai Magyar Intézet rektoraként, valamint az Isten áldását kérték további munkájára, szolgálatára.

Forrás és fotó: Szakács Péter/Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria