„Uram, jó nekünk itt lenni” – Zsolozsmás napok Irotán

Hazai – 2023. július 31., hétfő | 10:14

Július 24-én, hétfőn immár harmincadik alkalommal kezdődött zsolozsmás tábor a Miskolci Egyházmegyében, Irotán Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita részvételével.

A július végi zsolozsmás tábor és Irota neve ma már összekapcsolódik a Miskolci Egyházmegyében. A program gyökerei Komlóskáig nyúlnak vissza, ahol még leginkább fiatal papok és papnövedékek imádkoztak együtt. Később Polyák Péter atya ötlete nyomán Abaújszolnokra „költözött” a tábor, majd Irotára.

Juhász Géza atya már akkor is meghatározó szerepet töltött be a háromnaposra tervezett tábor programjának kialakításában, ma már szívügyeként hirdeti meg évről évre a találkozót.

A tisztelendő asszonyok visszaemlékezéseiből az is kiderült, hogy az első táborokban még az étkezést is saját erőből oldották meg. A 2000-es évek elejétől végleg Irotán talált otthonra a zsolozsmás tábor, egy-két év sajópálfalai kitérővel.

Az egykor kialakított napirendet azóta is követik: vecsernye, kis esti és éjféli zsolozsma, utrenye, imaórák, ezek között pedig folyamatos zsoltárolvasás.

Idén július 24-én, szintén vecsernyével kezdődött a zsolozsmás tábor, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita részvételével. A főpásztorok nélkül el sem képzelhető a tábor, hiszen már az első években is aktív részesei voltak.

Idén az imaórák után Vincze Krisztián tartott elmélkedéseket, aki a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán oktat, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán tanszékvezető.

Máté evangéliumának sora –  „Uram, jó nekünk itt lenni!” (Mt 17,4) – mindent kifejez a táborról.

A templom Irota legmagasabb pontjára, a „hegyre” épült, olykor fizikai kihívás felmenni oda. Aki részt vett már itt zsolozsmás napokon, visszavágyik.

Hitben megerősít, megnyugtat, gazdagítja az imaéletemet, feltölt

– mondták a legtöbben. Ebben rejlik az irotai zsolozsmás tábor titka.

„Csak buzdítani tudok mindenkit; legalább egyszer jöjjön el a zsolozsmás táborba, hogy megtapasztalja a közös imádság ezen formáját is” – mondta Pipoly Patrik papnövendék, akit még kisgyermekként nagymamája hozott magával először, és azóta is visszajár.

„Ha hagyjuk, hogy életünket átjárja az imádság, fogékonyabb lesz a szemünk az isteni csodák meglátására, fülünk az égi hang meghallására s kezünk az Isten ügyének előmozdítására. Erre tanítottak az irotai zsolozsmás napok” – fogalmazta meg élményeit Laskay Anna, aki szintén régóta rendszeres résztvevője a tábornak.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria