„Visszhangok” Tihanyban – Kiállítás Kákonyi Júlia műveiből az apátsági galériában

Kultúra – 2019. szeptember 19., csütörtök | 13:22

Kákonyi Júlia iparművész kerámiáiból, batik és selyem monotípiáiból láthatnak reprezentatív válogatást az érdeklődők a „Visszhangok” című kiállításon a Tihanyi Bencés Apátsági Galériában.

„Tihanyban számos kiállítás várja a turistákat és a zarándokokat egész évben, de különösen fontosak bencés közösségünk számára azok – mint Kákonyi Júlia tárlata is –, amelyek a hit világába vezetik el a látogatókat. Az érkező vendégek ugyanis, miután megtekintették az apátsági templomot és altemplomát, a kiállításokon rá, illetve vissza tudnak hangolódni arra a spiritualitásra (ahogy a tárlat címe is utal rá: visszhangként visszacsenghet bennük), ami a barokk szentélyben megérintette őket Isten jelenlétében” – fogalmazott a tárlat augusztus végi megnyitóján Mihályi Jeromos perjel.

Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes régóta nyomon követi Kákonyi Júlia küldetésszerű művészetét. A kiállításmegnyitón méltatta hiteles, szolgálatból fakadó szakrális alkotásait. Rámutatott: Kákonyi Júlia úgy tud alázattal égi üzeneteket közvetíteni, hogy alkotásain mindig a jó áll a középpontban, s ezáltal segíti a befogadót a teremtő Isten dicséretére hangolódni. Kákonyi Júlia azon művészek közé tartozik, akiket nem önmaguk megvalósításának célja vezet, hanem a szolgálat, az, hogy mit tud letenni a közösség asztalára. Sajgó Szabolcs felidézte, hogy a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos ház vasárnapi miséinek látogatójaként ismerte meg Kákonyi Júliát a ’90-es évek végén. Később elvállalta a Manrézában a művészeti vezetői megbízatást; számos emlékezetes kiállítást rendezett a házban.

A jezsuita szerzetes II. János Pál pápa művészeknek írt leveléből (1999) idézett részleteket, utalva arra, hogy a szent pápa gondolatai hogyan tükröződnek Kákonyi Júlia művészetében. Végezetül pedig csendes tárlatbejárásra hívta a látogatókat Sajgó Szabolcs, biztatva őket, hogy álljanak meg szemlélődve az őket leginkább megszólító alkotások előtt.

A megnyitóünnepségen közreműködött Tereza Worowska, aki saját megzenésítésében, gitárkísérettel adta elő Weöres Sándor A hársfa mind virágzik és Falu Tamás Tengernek születtem című versét.

A kiállítás kurátora Csizmazia Bulcsú.

A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg a Tihanyi Bencés Apátsági Galériában.

A kiállításmegnyitóról szóló teljes tudósítás ITT olvasható.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria