1700 év után először találkoztak a nagy keresztény egyházak képviselői Isztambulban

Kitekintő – 2015. november 12., csütörtök | 17:36

A felekezetek képviselőinek találkozójára egy közös projekt kapcsán került sor: az öt nagy isztambuli keresztény egyház együtt mutatja be a kereszténység alapelveit a törökországi muszlimok számára egy most megjelent kötetben.

A kereszténység alapelvei című kötet kapcsán jött létre a történelmi találkozó a törökországi keresztény egyházak vezetői között, melynek az isztambuli ökumenikus (korábbi elnevezéssel: görög) patriarkátus adott helyet. Aram Atesján érsek, általános pátriárkai helynök és Szahak Masalján püspök az örmény apostoli patriarkátust, Yusuf Çetin a szír ortodox, Louis-Armel Pelâtre a római katolikus, İhsan Özbek pedig a protestáns egyházat képviselte.

Tamar Karasu, a Török Bibliatársulat igazgatója és a most megjelent A kereszténység alapelvei című könyv kiadója a Today’s Zaman lapnak elmondta, a kötet különös hangsúlyt fektet az egységre, a keresztény egyházak közötti különbözőségek ellenére. Kiemelte az egyházi vezetők találkozójának történelmi jelentőségét, hiszen a 325-ben rendezett niceai zsinaton fordult elő utoljára hasonló.

Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka úgy nyilatkozott, a kötet egyesítette a helyi keresztény közösséget a korábbi, több évszázadon át húzódó nézeteltérések után. „A mi kötelességünk, hogy helyesen tájékoztassuk a kereszténységről muszlim testvéreinket, akik igen hosszú ideje jelen vannak ebben a térségben” – fogalmazott a pátriárka.

A kereszténység alapelvei első kiadásának 13 ezer példányából tízezret szétosztottak törökországi templomok között. A kötet online is elérhető, illetve a Török Bibliatársulat üzletei is terjesztik.

Forrás és fotó: Pravmir.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria