26 év börtönbüntetésre ítélték a nicaraguai püspököt – Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki

Kitekintő – 2023. február 13., hétfő | 18:23

Rolando Álvarez püspököt, a nicaraguai Matagalpa 56 éves főpásztorát, akit 2022. augusztus 19-én tartóztattak le „államellenes felforgatás” vádjával, egy nicaraguai bíróság 26 év börtönbüntetésre ítélte, miután más papokkal és politikai ellenzékiekkel együtt nem volt hajlandó elhagyni az országot.

Rolando José Álvarez püspök nem volt hajlandó elhagyni Nicaraguát, hogy száműzetésbe menjen az Egyesült Államokba. Emiatt egy nicaraguai bíróság 26 év börtönbüntetésre ítélte a matagalpai főpásztort, aki egyúttal az estelíi egyházmegye apostoli adminisztrátora is. Álvarez püspökkel együtt összesen 222 embert is elítéltek, akik ugyancsak nem voltak hajlandók elhagyni az országot, közöttük papok és szeminaristák, ellenzéki politikusok vagy egyszerűen csak a fennálló rendszer kritikusai vannak. A nicaraguai fellebbviteli bíróság ítélete Álvarez püspököt „hazaárulónak” minősítette, és arra ítélte, hogy 2049-ig börtönben maradjon.

A Rolando Álvarez püspök ellen megfogalmazott hivatalos irat „összeesküvéssel vádolja a nemzeti integritás aláásása, valamint hamis hírek és információk terjesztése miatt a nicaraguai állam és társadalom kárára”. A tárgyalásnak február 15-én kellett volna elkezdődnie, de az ítélet már korábban, a kihallgatás előtt megérkezett. A püspökkel együtt két másik papot is börtönben tartanak, Manuel García és José Urbina atyát, a granadai egyházmegye lelkipásztorait.

A bíróság „összeesküvés” vádjával tíz év börtönbüntetésre ítélt öt papot, egy diakónust és két szeminaristát is. Ők elhagyták az országot, és már megérkeztek az Egyesült Államokba. A nyolc egyházi személy azok közé tartozik, akiket a Managuai Fellebbviteli Bíróság „azonnali hatállyal kiutasított az országból, mert szerintük olyan bűncselekményeket követtek el, amelyek aláássák a nép függetlenségét, szuverenitását és önrendelkezését, erőszakra, terrorizmusra és gazdasági destabilizációra ösztönöztek”. Az elítélteket „hazaárulóknak” nyilvánították, és „megfosztották őket nicaraguai állampolgárságuktól és polgári jogaik gyakorlásától”.

Ferenc pápa felhívása

Nem kevésbé elszomorítottak a Nicaraguából érkező hírek, és aggódva emlékezem meg Matagalpa püspökéről, Rolando Álvarez püspökről, akit nagyon szeretek, és akit huszonhat év börtönre ítéltek. Ugyanígy gondolok azokra az emberekre is, akiket az Egyesült Államokba deportáltak. Imádkozom értük, és mindazokért, akik szenvednek abban a drága országban, és kérem az imáitokat.

Kérjük az Urat, hogy a Szeplőtelen Szűz Mária közbenjárására nyissa meg a politikai vezetők és minden polgár szívét a béke őszinte keresésére,

mely igazságból, igazságosságból, szabadságból és szeretetből születik, és a párbeszéd türelmes gyakorlásával érhető el! Imádkozzunk együtt a Szűzanyához! [Üdvöz légy, Mária…]

Angelus, 2023.02.12.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Daniel Ortega nicaraguai elnök az állami televízióban beszélt Álvarez püspök elítéléséről, „abszurdnak” nevezve a püspök álláspontját, és kijelentette, hogy „terrorizmus vádjával tartják börtönben”. A rendőrség tavaly tartóztatta le Álvarezt, ő az első letartóztatott és elítélt püspök, mióta Daniel Ortega elnök 2007-ben visszatért a hatalomba. A püspököt múlt év augusztus 19-én hajnalban rendőrök hurcolták el a matagalpai püspöki épületből papokkal, szeminaristákkal és világi hívekkel együtt. Előzőleg 15 napon át házi őrizetben tartották „erőszakos csoportok szervezése miatt, amelyek a nicaraguai állami és az alkotmányos hatóságok destabilizálására és megdöntésére szervezkedtek”.

Jean-Claude Hollerich luxemburgi bíboros február 6-án kelt, Carlos Enrique Herrera Gutiérrez püspöknek, a Nicaraguai Püspöki Konferencia elnökének küldött levelében elítélte a felhozott hamis vádakat. Hollerich bíboros, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága, a COMECE elnöke állást foglalt a nicaraguai helyzettel kapcsolatban, és kifejezésre juttatta az európai uniós püspökök szolidaritását a közép-amerikai ország katolikus egyházával, amely mélységes szenvedéssel hordozza az ellene folyó állami üldöztetést. Hollerich bíboros szerint a helyzetet csak súlyosbítják a közelmúlt olyan eseményei, mint „katolikus rádióállomások bezárása, a templomlátogatások rendőrségi akadályoztatása és egyéb súlyos, a vallásszabadságot és társadalmi rendet sértő cselekmények”. A betiltott rádióállomások: Radio Hermanos (Testvérek), Radio Nuestra Señora de Lourdes (Lourdes-i Szűzanya), Radio Nuestra Señora de Fátima (Fátimai Szűzanya), Radio Alliens, Radio Monte Carmelo (Kármelhegyi Boldogasszony) és a Radio San José (Szent József).

Matteo Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke 2022 augusztusában nyilatkozatban ítélte el Álvarez püspök és társai letartóztatását: „Ez egy nagyon súlyos tett, amely nem hagyhat közömbösen minket, és fokozott figyelemre int az üldözöttek iránt. Döbbenettel és hitetlenkedve fogadjuk a hírt a durva üldözésről, mely Nicaraguában Isten népe és a papok ellen irányul, pusztán csak az igazságosság és a béke evangéliumához való hűségük miatt.”

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára pedig ugyancsak tavaly augusztusban kijelentette, hogy nagyon aggasztják „a nicaraguai demokratikus és polgári élet súlyos akadályoztatásai, valamint a civil társadalmi szervezetek, köztük a katolikus egyház elleni közelmúltbeli fellépések”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria