Nicaragua kétszáz embert, köztük papokat is deportál politikai fogolyként az USA-ba

Kitekintő – 2023. február 11., szombat | 12:47

Európai Unió Püspöki Konferenciáinak püspökei arra szólították fel a nicaraguai hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon a fogva tartott és büntetőeljárás alatt álló papokat és híveket. Válaszként február 9-én kétszáz politikai foglyot bocsátottak szabadon és deportáltak az Amerikai Egyesült Államokba a „béke” és a „nemzetbiztonság” védelme érdekében.

A Vatikáni Rádió február 8-ai híradása szerint Jean-Claude Hollerich bíboros, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsának (COMECE) elnöke levélben fejezte ki szolidaritását a nicaraguai katolikus egyházzal, és követelte a fogvatartottak szabadon bocsátását. Az ítéletet február 6-án, hétfőn jelentették be egy zárt tárgyalást követően.

A múlt hónapban zárt ajtók mögött lezajlott tárgyalás után négy papot ítéltek el, mert összeesküvést szőttek a nemzetbiztonság és a szuverenitás aláásására, valamint hamis híreket terjesztettek. Két szeminaristát és egy operatőrt is bűnösnek találtak. Minden vádlottat tíz évre bebörtönöztek. Az elítélt papok együtt dolgoztak Rolando José Álvarez Lagos matagalpai püspökkel, akit 2022 augusztusa óta házi őrizetben tartottak. Hollerich bíboros felszólította a nicaraguai nemzeti hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a hamisan megvádolt Rolando Álvarez püspököt és a többi fogvatartottat. „Szorosan figyelemmel kísérjük a nicaraguai helyzet alakulását, amelyet a katolikus egyház és híveinek üldözése jellemez – olvasható a levélben. – A COMECE püspökeiként elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia és az igazságosság előmozdítása mellett Nicaraguában az uniós intézmények képviselőivel folytatott rendszeres párbeszéd révén.”

A CNA katolikus hírügynökség február 9-én számolt be arról, hogy Nicaragua több mint 200 politikai foglyot deportált az Egyesült Államokba, köztük a nemrég bebörtönzött papokat és szeminaristákat. Egy nicaraguai fellebbviteli bíróság azt állította, hogy a kitoloncolás a „béke” és a „nemzetbiztonság” védelme érdekében szükséges.

John D. Feeley volt amerikai nagykövet így beszélt a püspökről: „Álvarez püspök döntése, hogy itt marad, emlékeztet Óscar Romero salvadori érsek bátor örökségére – egy óriási hittel rendelkező emberre, aki úgy döntött, hogy a halálos fenyegetés ellenére a nyájával marad. Daniel Ortega [elnök] volt az, aki a legjobban szerette volna, ha »ez a kotnyeles pap« felszáll arra a repülőgépre, de Isten Nicaraguában tartotta őt.”

Forrás: Vatikáni Rádió; CNA

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria