830 éve megjelent az égen Szent László csillaga – A lovagkirályra emlékeztek Székesfehérváron

Hazai – 2022. június 30., csütörtök | 10:30

Szent László ünnepén, június 27-én a székesfehérvári Prohászka-ligetben katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg Szent László szobrát. Az ünnepségen beszédet mondott Spányi Antal megyéspüspök és Garas László vezérőrnagy. A lövészkatonák védőszentjére az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred szervezésében emlékeztek Székesfehérváron.

Szent László ünnepén a hagyományoknak megfelelően az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, a Székesfehérvári Egyházmegye, Székesfehérvár Város Önkormányzata és Fejér Megye Önkormányzata együtt tisztelgett a lovagkirály emléke előtt.

A székesfehérvári Prohászka-ligetben található Szent László-szobornál tartott megemlékezésen a történelmi zászlók bevonulása után ünnepi beszédet mondott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Garas László vezérőrnagy.

A szent király ezer év távlatából is igazi példaként szolgál a ma embere számára – hangsúlyozta a főpásztor. – Hiszem, hogy aki életében mer és akar nagyot alkotni, mer és akar hőssé válni, az megkapja azt az erőt, hogy azzá is váljon.

Szent László király példája inspiráljon mindannyiunkat, hogy a magunk helyén meg tudjuk tenni azt, amit tőlünk követel most és itt az ország, a nemzet – mondta Spányi Antal.

Hőseink sorában egészen különleges helyet foglal el a nagy király. Hogyan lehet az, hogy az ő személyét évszázadokkal később is olyan elevenen őrzi emlékezetében egy nemzet; hogyan lehet, hogy egy hajdanvolt király nem is hosszú életében oly sok tettet sikerült felmutatni, amelyekből értékek, legendák születtek s egy nemzet számára utat mutatnak?

Olyan ember volt, aki méltó a tiszteletre, aki előtt ellenségeinek is fejet kellett hajtania,

aki előtt mi is megtesszük ezt a főhajtást – fogalmazott a főpásztor.

Mit üzen Szent László a jelen katonáinak? – tette fel a kérdést beszédében Garas László vezérőrnagy. – Elsősorban azt, hogy nehéz időkben is rendületlenül erősítsék egymást, és ne engedjék el a másik kezét. A Szent László-i virtus és a katonák jelenléte lassan ezer éve meghatározza Székesfehérvár arculatát – mondta Garas László, aki a lovagkirály ünnepe alkalmából köszönetét fejezte ki a Székesfehérváron szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses katonáknak, honvédelmi alkalmazottaknak, munkavállalóknak és tartalékosoknak „az eredményesen, magas színvonalon” elvégzett munkáért.

A lovagkirály a bátor László megnevezésből a katonák védőszentje lett; a Szent László, segíts! csatakiáltással a nevének oltalma alatt vonultak csatába a magyar seregek. Még a második világháborúban is sok ezer katona vonult a csatatérre e felkiáltással – emlékeztetett Garas László.

Az ünnepi beszédeket követően katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a szent király mellszobrát, amelyet Schwalm László adományozott a városnak. Több társadalmi szervezet is lerótta tiszteletét a Szent László-szobornál.

Székesfehérvár Város Önkormányzata nevében Róth Péter alpolgármester, a Székesfehérvári Járási Hivatal nevében Dancs Norbert hivatalvezető helyezett el koszorút Simon László kormánymegbízottal együtt. Együtt koszorúzott Spányi Antal püspök és Garas László vezérőrnagy. A fegyveres testületek és rendvédelmi szervek, a történelmi egyházak, felekezetek, a honvédség és a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek vezetői, képviselői is elhelyezték az emlékezés koszorúit a lovagkirály szobránál.

Szent László szentté avatását III. Béla kezdeményezte a lovagkirály halála után száz évvel. Kérésére III. Celesztin pápa két bíborost küldött, hogy a László király nagyváradi sírjánál történt csodákat felülvizsgálják. Miután több csodás gyógyulás szemtanúi lehettek, egy égi jel végképp meggyőzte az egyházi méltóságokat: 1192. június 27-én déltájban a váradi székesegyház fölött fényes csillag gyúlt ki, és ott lebegett a magasban két órán át. Szent László napját így nem halála, „égi születésnapja” évfordulóján üljük, hanem június 27-én, a csillagjelenés napján.

Forrás és fotók: szekesfehervar.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria