A 30 éves Kaposvári Egyházmegye „A templom, ahol otthon vagyok” pályázatának alkotásait díjazták

Hazai – 2023. június 7., szerda | 15:10

A Kaposvári Egyházmegye alapításának 30 éves jubileumára a tanév elején összesen négy pályázatot írt ki az egyházmegye hitoktatási irodája A templom, ahol otthon vagyok címmel. A díjátadó ünnepséget június 2-án tartották a Nagyboldogasszony-székesegyházban; az eseményen részt vett Varga László kaposvári megyéspüspök is.

A pályázatokkal az egyházmegyében élő gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket szólították meg. Rajz-, irodalmi és fotópályázatok keretében várták az alkotásokat arról, milyennek látják templomaikat a diákok, a fiatalok, a felnőttek, s hogyan lehet a belőlük fakadó hitbeli élményt és szépséget vizuálisan megörökíteni rajzban, fotóban és prózai vagy lírai szövegben.

A hittanosok mellett a hitoktatókra is gondoltak, akik számára az egyházmegye védőszentjével kapcsolatosan írtak ki pályázatot Szent László öröksége címmel, melyben kérték és várták, hogy a Kaposvári Egyházmegye védőszentjét ismertessék meg tanítványaikkal egy-egy izgalmas projektmunka keretében.

A fotópályázatra harmincegy pályázótól több mint hatvan fénykép érkezett, melyek közül a zsűri tizennégy alkotótól tizenhét felvételt választott ki.

Az irodalmi pályázat felhívása újszerű volt az egyházmegyében. A cél a gyermekek, a fiatalok és a felnőttek megszólítása volt, hogy meséljék el, mi rejlik a lelkük mélyén, hogyan hívta meg vagy várja őket Isten, hogyan tudják a hitüket megélni ott, ahol élnek, és miért jó nekik egy-egy plébániaközösségéhez tartozni. A beküldött pályázatok minden várakozást felülmúltak, negyvennyolc alkotótól hatvanhét verset, mesét, novellát olvashatott a zsűri. A pályázaton az egészen kicsi gyermekektől kezdve minden korosztályból voltak olyan írók, költők, akik alkotásaikon keresztül bátran meg merték vallani hitüket. Ezekből a versekből és elbeszélésekből, valamint a rajzpályázat díjazott alkotásaiból születhetett meg a jubileumi eseményre A templom, ahol otthon vagyok című antológia.

A rajzpályázatra összesen ötszázkilenc alkotás érkezett be az általános, a középiskolás és a felnőtt korcsoportokból. Immár hagyománnyá vált, hogy az egyházmegyében évente rajzpályázatot hirdetnek, s külön öröm, hogy ebbe a hagyományba idén a felnőttek is bekapcsolódhattak. A zsűri a beküldött alkotások közül negyvennégy művet díjazott.

A teljes beszámoló a képgalériával és a díjazottak névsora ITT olvasható.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Farkas Máté

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria