A Budapesti Történeti Múzeum 80 év után visszaadta a kolozsborsai görögkatolikus parókia harangját

Külhoni – 2024. május 28., kedd | 9:41

A Budapesti Történeti Múzeum visszajuttatta a kolozsborsai görögkatolikus egyházközség nemrégiben megtalált harangját, amely nyolcvan évig volt ismeretlen helyen. Az átadó eseményre május 13-án került sor Budapesten.

A Budapesti Történeti Múzeumban egyedülálló eseményre került sor: a kolozsborsai görögkatolikus egyházközség parókusa, Marius Mureșan átvette a közösség nyolcvan éve ismeretlen helyen lévő, nemrégiben előkerült harangját. A harangra 2023 decemberében bukkantak rá egy budapesti katonai egység területén végzett régészeti ásatás során. Miután megtisztították, láthatóvá vált a felirata, amely bizonyítja, hogy ez a harang a kolozsborsai görögkatolikus híveké; Kolozsváron a Lengyel cég öntötte 1920-ban, Ioan Bochiș lelkipásztorkodása idején.

A második világháború végén, a zűrzavaros időkben a kolozsborsai görögkatolikus templom harangját Budapestre vitték. A szokatlan lelet arra késztette a Budapesti Történeti Múzeum képviselőit, hogy a múlt sebeinek gyógyulására és a közösségiség jeleként visszaadják egykori tulajdonosának ezt az értékes történelmi emléket. Ennek apropóján Budapesten ünnepség keretében adták át a harangot Marius Mureșannak, a kolozsborsai görögkatolikus közösség jelenlegi parókusának és az őt kísérő romániai küldöttségnek.

Marius Mureșan történelmi tettnek nevezte a Budapesten átélteket. A kolozsborsai parókus köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a projektben: a Budapesti Történeti Múzeum csapatának, élén Csorba László igazgatóval és Vákár Istvánnak, a Kolozs Megyei Tanács alelnökének. Végül köszönetet mondott a harangot Budapestről Kolozsborsára szállító sofőrnek, Paul Ionuț Mureșannak is.

Vákár István a Krónikának elmondta, mivel a harang korábban az egész falué volt, ám az jelenleg felekezetileg megosztott (többségében ortodoxok és görögkatolikusok lakják), a helyi parókus úgy döntött, hogy a görögkatolikus templom udvarán, egy külön e célra létesített lábazaton helyezik el a harangot, hogy ismét az egész közösségé legyen, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Szöveg: Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye és Krónika alapján

Fotó: Vákár István Facebook-oldala

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria