A család szeretetének és szépségének ünnepe – Jövő héten rendezik meg a Családok Világtalálkozóját

Kitekintő – 2022. június 16., csütörtök | 10:41

Június 22–26. között Róma városa ad otthont a Családok Világtalálkozójának, amelyet utoljára 2018-ban rendeztek meg Dublinban. A mostani világesemény különlegessége, hogy a római központi rendezvénnyel párhuzamosan a világ számos katolikus egyházmegyéjében szerveznek családtalálkozót, Ferenc pápa kérésének megfelelően.

A római esemény előkészületei már javában zajlanak. A találkozó részleteiről Gabriella Gambino professzor, a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának titkárhelyettese tájékoztatta az újságírókat. Elmondta, hogy a Covid-19-világjárvány miatti késedelmek ellenére a Római Főegyházmegye és a világ egyházmegyéi készülnek a Családok X. Világtalálkozójára.

A rendezvény, amelynek témája: „Családi szeretet: hivatás és út az életszentséghez”, június 22-én, szerdán a Családok Fesztiváljával kezdődik el Ferenc pápa jelenlétében a vatikáni VI. Pál teremben. Június 23., csütörtök és 25., szombat között lesz a pasztorációs kongresszus, amelyet szintén a VI. Pál teremben tartanak. Szombaton délután a Szent Péter téren szentmisét mutat be a pápa, vasárnap pedig a találkozón jelen lévők részt vesznek a pápa Úrangyala imádságán.

A pasztorációs kongresszus részleteit ismertetve Gambino professzor rámutatott, hogy az eltér a korábbiaktól. Kifejtette, hogy nem akadémiailag felépített konferenciák lesznek teológiai-doktrinális tartalommal, hanem a találkozás és a meghallgatás pillanatai. A cél „a pápa által választott téma kidolgozása, figyelembe véve az Amoris laetitia néhány határozott iránymutatását, amely szöveg nagyon világos tervezési vonalakkal mutatja be a családpasztoráció lehetséges fejlődését a következő években”. A kongresszus öt fő konferencia köré épül, amelyek számos alapvető témával foglalkoznak, mint például a családok nehézségei a mai társadalmakban; a párok felkészítése a házaséletre, valamint néhány „egzisztenciális perifériahelyzet” a családon belül.

A Családok Fesztiválja nyitórendezvényéről, melynek címe A család szépsége, Walter Insero prelátus beszélt. A római egyházmegye tömegkommunikációs irodájának igazgatója azt is elmondta, hogy a fesztivál megszervezésében a Vatikáni Kommunikációs Dikasztériummal, a Vatikáni Médiával és a RAI olasz műsorszolgáltatóval működik együtt irodája. A fesztiválon családok tanúságtételei hangzanak el, valamint művészek, köztük az olasz énekes trió, az Il Divo is fellép.

A Családok Világtalálkozója olyan nemzetközi esemény, amely a szegényebb nemzetekből érkező családok fogadására is törekszik, és Ukrajna is képviselteti magát, többek között a munkácsi egyházmegyéből is érkeznek résztvevők.

A pápa római helynöke, Angelo De Donatis bíboros levelében hangsúlyozta, hogy az első egyszerre boldoggá nyilvánított házaspár, Luigi és Maria Beltrame Quattrocchi lesznek a Családok X. Világtalálkozójának védőszentjei.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó (archív): Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria