A Szentatya által vezetett nagyheti és húsvéti szertartások rendje

Ferenc pápa – 2019. március 23., szombat | 12:03

A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala március 20-án közzétette a Ferenc pápa által vezetett nagyheti és húsvéti szertartások rendjét.

Április 14-én, virágvasárnap délelőtt 10 órakor a pápa a Szent Péter téren megáldja a pálma- és olajfaágakat, majd körmenetet vezet és szentmisét mutat be. Virágvasárnap tartják a 34. ifjúsági világnapot, melynek témája: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint” (Lk 1,38).

Április 18-án, nagycsütörtökön délelőtt 9.30-kor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában krizmaszentelő szentmisét mutat be, amelyen koncelebrálnak a Rómában tartózkodó katolikus pátriárkák, bíborosok, érsekek, püspökök és papok.

Április 19-én, nagypénteken délután 17 órától vezeti a pápa a Szent Péter-bazilikában a liturgiát Urunk szenvedésének emlékére. Este, 21.15-től keresztúti ájtatosságot vezet a Colosseumnál. A Via Crucis végén köszönti a híveket és apostoli áldását adja rájuk.

Április 20-án, nagyszombaton este 20.30-kor a Szentatya bemutatja a húsvéti vigília szertartását. A pápa a Szent Péter-bazilika bejáratánál megáldja a tüzet, a papok és a hívek bevonulnak a templomba, majd fölhangzik az Exultet, a Húsvéti örömének. A Szentatya vezeti a keresztelés szertartását és mutatja be a szentmisét bíborosokkal, püspökökkel koncelebrálva.

Április 21-én, húsvétvasárnap 10 órakor Ferenc pápa ünnepélyes szentmisét mutat be a Szent Péter téren. A szertartás végén a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről Urbi et Orbi áldást ad Rómára és az egész világra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria