A ferences rend építészete volt a szakrális építészeti és belsőépítészeti konferencia témája

Megszentelt élet – 2023. október 28., szombat | 19:00

A ferences rend alapításának 800. évfordulója alkalmából szeptember 19-én Budapesten, a Sapientia-főiskolán Ferences 800 címmel rendezték meg a XVII. Szakrális Építészeti és Belsőépítészeti Konferenciát, melyen a ferencesség építészetét vizsgálták, kitérve a jelenleg zajló felújításokra is. Előadást tartott többek között Dobszay Benedek OFM tartományfőnök-helyettes és Varga Kapisztrán OFM.

A szakrális építészeti konferenciák az utóbbi években a jubileumot ünneplő szerzetesrendek építészetével foglalkoztak: 2020-ban a pálosokhoz, 2021-ben a premontreiekhez, 2022-ben a domonkosokhoz köthető évforduló alkalmából rendezték meg az eseményt, amelynek idén a ferences rend 800 éves jubileuma adott aktualitást.

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán szeptember 19-én tartott konferenciát az Ars Sacra Alapítvány részéről Dragonits Márta nyitotta meg.

Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára felszólalásában örökségünk őrzésének és továbbadásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezek a konferenciák nemcsak az építészetről szólnak, hanem egymást és önmagunkat építjük általuk – mondta a politikus.

A konferencia első blokkjában a rend építészetének kezdeteit, a másodikban a kortárs épületeket ismertették az előadók. Bemutatták a felújított és új épületekkel gazdagodott mátraverebély-szentkúti kegyhelyet és az új szárnnyal bővült esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumot, illetve szó volt a pasaréti Páduai Szent Antal-plébánia és közösségi ház, a kisfakosi ferences kápolna és a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium bővítési munkálatairól is.

Dobszay Benedek OFM, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnök-helyettese a ferences lelkiséget mutatta be. Hangsúlyozta: a ferencesek számára meghatározó szegénység és az egyszerűség szellemisége a rend épületeinek stílusában is megjelenik.

Varga Kapisztrán OFM, a Sapientia-főiskola oktatója a ferences rend középkori építészetéről tartott előadásában kitért a rendalapító építészeti filozófiájára, az első ferences testvérek ezzel kapcsolatos gyakorlatára, a templomok típusaira, a magyarországi példákat is ismertetve.

Veöreös András, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi docense az erdélyi ferences rendtartomány újkori építészetét mutatta be.

Riedel Miklós, a ferences rendtartomány főépítészének köszöntőjét Dragonits Márta tolmácsolásában hallgathatták meg a résztvevők. A főépítész a rend jövőbeli épületeit három típusba sorolta: a pénz hiányában még meg nem épült komoly tervek, gondolatok, álmok; a felújításra vagy rekonstrukcióra szoruló épületek; valamint azok a helyszínek, ahonnan a ferences rend ideiglenesen vagy végleg kivonult.

Borbás Péter a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely felújításának folyamatáról tartott előadást. Sajtos Gábor a Páduai Szent Antal-plébánia és Pasaréti Közösségi Ház terveit ismertette. Gutowski Róbert építészirodája nevében az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium bővítéséről beszélt. A Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium bővítésének folyamatát Peity Attila mutatta be.

A konferencia után többek között a Mária Magdolna-tornyot, az egykori ferences és klarissza rendházat, a Magyar Művészeti Akadémia korábbi épületeit tekintették meg a résztvevők Mészáros Ágnes művészettörténész vezetésével a budai Várban.

A program az Ars Sacra Alapítvány szervezésében, a XVII. Ars Sacra Fesztivál keretein belül, idén a Magyar Építész Kamara támogatásával valósult meg.

Forrás: ferencesek.hu

Fotó: ferencesek.hu; Mária Magdolna-torony/Facebook; XVII. Szakrális Építészeti és Belsőépítészeti Konferencia/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria