A ferencesek frappáns válasza a Black Friday őrületére

Megszentelt élet – 2019. november 29., péntek | 9:51

2019 adventjében ismét elérkezett a Brown Friday ideje, amelyet a magyarországi Ferences Rendtartomány központi alapítványa második alkalommal hirdet meg. A kampány az egész világon népszerű fekete péntek végeláthatatlan vásárlási lázára szeretne a keresztény értékek fényében válaszolni.

Hazánkban 2013. november 29-én tartották az első Black Fridayt. A különleges akciókat kínáló esemény az amerikai Philadelphiából ered, ahol 1961-től a hálaadást követő pénteket nevezik így. Ezen a napon veszi kezdetét ugyanis a karácsonyi nagy bevásárlások időszaka. A hat éve Magyarországon is meghonosodott jelenség egyre népszerűbb: boltok, kereskedések, kis- és nagyáruházak százai várják nagyobbnál nagyobb akciókkal a vásárlókat. A Ferences Alapítvány által meghirdetett Brown Friday a szegényekhez való odafordulásra, a nélkülözők megsegítésére szeretné irányítani a figyelmet.

Ha elegünk van a bevásárlóközpontok színes, villogó felirataiból, a rádióból szüntelenül szóló All I Want for Christmas Is You című számból, a közösségi média felületein percenként megjelenő reklámokból és a tömegesen érkező online hírlevelekből, amelyek vásárlásra buzdítanak minket, akkor

álljunk meg, szálljunk ki a forgatagból, és lépjünk oda ahhoz, aki segítségre szorul!

Kiss Didák OFM, a Ferences Alapítvány kuratóriumi elnöke a kampány indulásakor így fogalmazott: „Természetes, hogy karácsony előtt vásárolunk, hiszen a lehető legkedvesebb ajándékokkal szeretnénk meglepni szeretteinket. A Brown Friday nem a vásárlás ellen szól, hanem annak túlzásaira válaszol. Arra hívja fel a figyelmünket, hogy a fekete péntekkel kezdődő őrült forgatagban hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akik nem tudnak ajándékot vásárolni a szeretteik számára, akiknek sok esetben még ételre is alig van pénzük – vagy talán szeretteik sincsenek. Fontos, hogy az advent és a karácsony az ő megsegítésükről is szóljon. A fölséges és dicsőséges Isten akkor fog megszületni mindannyiunk szívében, ha lelkünket jósággal és egymásra való odafigyeléssel, szeretetben készítjük az Ő eljövetelére.”

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepi körlevelében olvashatjuk: „Ti adjatok nekik enni! – szólít fel ma is Jézus. Az öt kenyeret és két halat megszaporította, így megsokszorozta emberi erőnket. Ma is ezt teszi. A rászorulóknak adott segítség legyen az a kenyér, ami Isten gondoskodó szeretetét jelzi, és mutassunk rá a földi kenyérrel az Élet Kenyerére, aki mindenkinek a tápláléka akar lenni földi zarándoklásunk során.”

A „Brown Friday Ferencesek” kezdeményezésben való részvétel nagyon egyszerű: Szent Erzsébet ünnepétől kezdődően egészen karácsonyig akár minden pénteken – vagy advent bármely napján, amikor eszünkbe jut – tegyünk valakivel valami jót! Ez lehet egy egészen apró segítségnyújtás, de egy különleges lemondás is: iskolásként odaadhatom egy koldusnak a megmaradt uzsonnámat, vagy elmehetek meglátogatni idős nagymamámat. Fiatal felnőttként önkéntességgel segíthetem egy kórház dolgozóinak munkáját: olvashatok mesét gyerekeknek, vagy énekelhetek karácsonyi dalokat az egyedül maradt időseknek. Részt vehetek valamely jótékony célú alapítvány karácsonyi adománygyűjtésében, küldhetek pénzt a határon túli szegények számára, vagy segíthetek az utcán maradottakon valamely hajléktalanokkal foglalkozó segélyszervezet által.

Ha pedig tettünk valami jót – és szívesen bátorítanánk barátainkat, ismerőseinket arra, hogy vegyenek részt a programban –, készítsünk róla fényképet, osszuk meg a közösségi média valamely felületén, és írjuk hozzá: #brownfridayferencesek, hogy sokakhoz eljusson a kezdeményezés, s jótetteikkel minél többen csatlakozzanak hozzánk!

Reméljük, hogy ötletünkkel ismét megszólíthatunk Benneteket, így egyre több rászoruló számára vihetjük el a krisztusi üzenet fényét, bízva a Megváltó szavaiban:

„amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.”

A Ferences Rendtartomány az Egytál – melegétel rászorulóknak elnevezésű adománygyűjtésével csatlakozik a jótékonysági kampányhoz. (Részletek: Egytal.hu)

Forrás: Ferencesek.hu

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria