A főegyházmegye hittanosainak találkozóját tartották Veszprémben

Hazai – 2024. május 23., csütörtök | 9:02

A veszprémi találkozó egyik különleges mozzanata volt, amikor a közel nyolcszáz hittanos gyermek együtt vonult végig a Magyar Honvédség Veszprém Légierő Zenekarral a Davidikum Római Katolikus Középiskolai Kollégiumból a Szentháromság térre, ahol Udvardy György érsek mutatott be ünnepi szentmisét.

Udvardy György érsek március 3-án Mindszenty 80 évet hirdetett emlékezve Mindszenty József veszprémi püspöki kinevezésének évfordulójára, így ebben az évben kiemelt figyelem irányul Veszprémben a néhai főpásztor és a boldoggá avatás előtt álló Bódi Mária Magdolna személyére. A hittanos találkozó programjainak és kreatív foglalkozásainak nagy része e két személy köré szerveződött.

A gyermekeket a szentmisét és az ebédet követően az egész napos program keretében kreatív és játékos foglalkozások, interaktív kincskeresés, sportversenyek várták több helyszínen. A veszprémi vár, a Padányi Katolikus Iskola, a Szilágyi Katolikus Iskola, valamint a Davidikum Római Katolikus Középiskolai Kollégium adott helyszínt a programoknak, melyek közül az egyik legnépszerűbb az interaktív kincskeresés volt a várban, de a „Leleményes dobozok” felfedezése is sok érdekességet és titkot tartogatott Mindszenty atyával és Bódi Mária Magdolnával kapcsolatban a gyerekek számára.

Korabeli feljegyzésekből ismeretes, hogy Magdolna világi apostoli munkájában a bicikli nagy szerepet töltött be: lakhelye és a templom, munkája, valamint világi apostolkodási helyszínei közti távolságot a kor közlekedési viszonyai miatt rendszerint gyalogszerrel vagy biciklivel tette meg. Innen jött az ötlet, hogy a programok közt szerepet kapjon a Gold-Sprint kerékpáros verseny, ahol a gyermekek az idővel és egymással versenyezhettek. A görgőre rögzített kerékpárokat a gyermekek és a felnőttek egyaránt kipróbálhatták, miközben mérték a távolságot, a sebességet és az időt. Az érdeklődő fiatalok egymás után pattantak nyeregbe és teljesítették az adott távokat.

A rendezvény egyik legkedveltebb programját a trükkös bringák jelentették: a kézzel-lábbal működtetett „nem hétköznapi” biciklik, amelyek közül a résztvevők gurulhattak egy, két vagy három keréken, egyedül vagy társsal, óriási vagy mini bringán.

Szintén sokan vettek részt a túravezetésen, melynek keretében igazi időutazást éltek át a hittanosok, és megismerkedhettek a veszprémi vár titkaival.

A Biró-Gicze-ház udvarán Titkok a pajzson elnevezéssel élményközpontú kreatív foglalkozás vezette be a heraldika tudományába a gyerekeket.

A Foton udvarban a „Posztulátor titkai” elnevezésű programon Kovács Gergely okleveles posztulátornak, a Magyar Mindszenty Alapítvány képviselőjének tehették fel a kérdéseiket kicsik és nagyok.

A programkavalkád között szerepelt még néptánc- és népzenetanítás, origamikészítés, elsősegélynyújtás és sportversenyek (futballmeccs, műfüves pályacsata, ügyességi vetélkedő, örömfoci, rekeszmászás).

A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány jóvoltából a gyermekek terápiás kutyás bemutatót tekinthettek meg.

A hittanos találkozó kiemelt eseménye volt a „Minden örömöm Benned van!” interaktív dicsőítés, amit a résztvevők a Szentháromság téren hallgathattak meg, és aktívan be is kapcsolódtak a színpadon táncolva.

A záróesemény a Veszprémi Főegyházmegye által meghirdetett országos internetes hittanverseny díjátadó ünnepsége volt. A díjazottak személyesen Udvardy György érsektől vehették át oklevelüket és az ajándékcsomagjaikat.

A hittanos találkozón több mint 800 gyermek vett részt. A szervezők igyekeztek olyan élményekkel, programokkal gazdagítani őket, amelyek valódi élményt, kikapcsolódást jelentettek a számukra. 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria