A francia püspökök elítélik Emmanuel Macron eutanáziáról szóló új törvényjavaslatát

Kitekintő – 2024. március 15., péntek | 19:50

A francia főpásztorok csalódottságuknak adtak hangot Emmanuel Macron elnök bejelentése miatt, hogy új törvényjavaslatot nyújt be, amely legalizálja az orvosi segítséggel végrehajtott elhalálozást.

Az abortuszt alkotmányos joggá nyilvánító francia alkotmánymódosítás legutóbbi végleges elfogadása után Emmanuel Macron elnök hétfőn bejelentette, hogy májusban törvényjavaslatot terjeszt elő, amely legalizálja a végső stádiumban levő betegek halálához nyújtott orvosi segítséget. A lépés a 2023 őszén indított hosszas konzultációt követi, ahol a többség támogatta a törvényt, amely a 2022-es elnökválasztási kampány programjának részét képezte.

A francia Libération újságnak és a La Croix katolikus napilapnak adott interjújában a francia elnök kifejtette, hogy az intézkedés szigorúan a rövid és középtávú betegségekben, például a végső stádiumú rákban szenvedő felnőttekre vonatkozna. Elmondta, az új törvény lehetővé tenné, hogy a haldokló beteg teljes értelmi képessége tudatában maga vegyen be halált okozó szert, illetve abban az esetben, ha a beteg erre fizikailag nem képes, más személy kijelölését kérje, hogy ezt megtegye. Ha az egészségügyi szakemberek elutasítják a kérést, a beteg egy másik orvoscsoporthoz fordulhat vagy fellebbezhet – tette hozzá. A javasolt szöveg szerint az anyag beadható a beteg otthonában, idősek otthonában vagy gondozási központokban. Az orvosszakértőknek 15 nap áll majd rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az elhalálozáshoz szükséges segítségkérésre, a jóváhagyás pedig három hónapig lesz érvényes, amely időszakban a beteg visszaléphet a döntéstől.

A francia katolikus püspökök, akik régóta szorgalmazták a palliatív ellátás megerősítését, elutasították a törvényjavaslatot. „Egy ilyen törvény, bármi is legyen a célja, az egész egészségügyi rendszerünket a halál mint megoldás felé mozdítja el” – nyilatkozta Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a francia püspöki konferencia (CEF) elnöke a La Croix-nak.

Macron elnök tovább szította a vitákat azzal, hogy a törvényjavaslatot „testvériségi törvénynek” nevezte. Moulins-Beaufort érsek rámutatott, hogy megtévesztő „testvériségi törvénynek” nevezni azt a szöveget, amely mind a segített öngyilkosságot, mind az eutanáziát lehetővé teszi.

Matthieu Rougé, Nanterre püspöke, aki részt vett a konzultáción, nyomatékosította, hogy a szöveget nem lehet „testvériségi törvénynek” tekinteni. „A testvériség minden egyes személy életének feltétel nélküli tiszteletén keresztül valósul meg” – hangsúlyozta.

A francia püspökök csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy a hangsúlyt a beteg emberek halálának elősegítésére helyezték, nem pedig szenvedéseik enyhítésére és a lehető legjobb életminőség biztosítására a palliatív ellátás révén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Felipe Caparros/Shutterstock

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria