A galileai Kánában magyar segítséggel nyílt meg a ferences kusztódia iskolája

Megszentelt élet – 2022. november 28., hétfő | 12:23

November 22-én megnyitották az izraeli Kánában a hét év alatt felépült Terra Sancta Iskolát. A Szentföldi Ferences Kusztódia fenntartásában működő új középfokú oktatási intézmény megvalósulásában jelentős szerepet játszott két forrás: a nagypénteki gyűjtés, amelyben a világ számos keresztény híve részt vett, valamint a magyar kormány hozzájárulása a Hungary Helps Program keretében.

Kána települése (arabul Kafr Kanna) elsősorban Jézus első csodájáról híres (vö. Jn 2,1–11). Napjainkban a lakosság többsége arab; mintegy háromezer keresztény család él a kisvárosban, közülük ezerhétszáz latin rítusú. A kánai kegyhelyet a kusztódia ferences szerzetesei látják el 1641 óta.

A háromszintes iskolaépület két szárnyában az osztálytermeken és laborokon kívül tornaterem, színházterem, pasztorális célú plébániai helyiségek és közösségi terek találhatók.

Az alapkövet hét éve tették le; azóta kétszer kényszerültek leállítani az építkezést, 2017-ben, majd 2020-ban; finanszírozási gondok, illetve a pandémia miatt. Az iskola végül két forrásnak köszönhetően készülhetett el: a világegyház nagypénteki gyűjtése, valamint a magyar Hungary Helps Program támogatása tette lehetővé az építkezés befejezését.

Francesco Patton szentföldi kusztos és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője mellett számos helyi egyházi méltóság vett részt az ünnepélyes megnyitón november 22-én az új iskolaépület színháztermében. Az avatóünnepséget Haitham Franso Yalda Hano plébános és az intézmény igazgatója, Renée Moussa nővér vezette.

Francesco Patton beszédében az új iskola jelentőségét érzékeltette: az oktatás mellett kifejezi a kusztódia közelségét is a keresztény kisebbséghez, olyan területeken, ahol egyre apad a keresztények száma. „Istennek és a világ keresztényei szolidaritásának köszönhetően ma megáldhattuk ezt az épületet, amelyben már a következő iskolaévtől fogadjuk azokat a fiúkat és lányokat, akik itt végzik majd középfokú tanulmányaikat, felkészülve az egyetemre és az életre.” Majd a jelen lévő magyar államtitkárhoz fordulva a ferences kusztos így folytatta: „Ez az iskola nem épülhetett volna meg Magyarország kisebbségben élő keresztényeket támogató programjának segítsége nélkül. Ezért a Szentföldi Kusztódia hálája kifejezéseként szeretném átnyújtani Azbej Tristannak a Grato Animo (Hálás lélekkel) medált.”

Azbej Tristan beszédében megköszönte az elismerést, kifejezve, milyen fontos Magyarország számára, hogy segítséget nyújtson világszerte a kisebbségben élő keresztényeknek. Beszélt államalapító Szent István királyról, aki hazánkat a keresztény Európa részévé tette, és elmondta, éppen „emiatt a történelmi örökség miatt Magyarország elkötelezetten segíti szerte a világon a keresztényeket, és emiatt az elhivatottság miatt döntöttünk úgy, hogy szeretnénk segítséget nyújtani itt, ahol Jézus Krisztus első csodáját vitte végbe”.

Ezt követően Francesco Patton szentföldi kusztos átvágta a szalagot, és megáldotta az iskola termeit.

Forrás: Ferences Média/Custodia Terrae Sanctae

Fotó: Custodia Terrae Sanctae

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria