A Hagia Sophia után újabb bizánci templomot fognak mecsetként használni Isztambulban

Kitekintő – 2024. február 12., hétfő | 15:29

A Hagia Sophia után egy másik isztambuli történelmi bizánci templom, amely az elmúlt 79 évben múzeumként működött, ismét iszlám imáknak és szertartásoknak ad majd otthont, és mecsetként fogják használni. Ez az ősi Kariye (Chora) templom, amely világszerte ismert páratlan freskóiról és mozaikjairól – adja hírül a Fides, az Evangelizációs Dikasztérium hírügynöksége.

A török média beszámolói szerint az időpontról már döntöttek: február 23-án a Kariye (Chora) templom megnyitja kapuit a pénteki imák számára. Az egykori bizánci templom a Hagia Sophiához hasonlóan az UNESCO-világörökség részét képezi. A múzeum iszlám imaházzá alakításának terve 2020-ra nyúlik vissza, és még ugyanezen év októberében kellett volna megvalósulnia. Akkor

a török kormány átalakításról szóló bejelentése kiváltotta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO, az ortodox keresztény egyházak és a művészettörténészek tiltakozását. 

A tiltakozások hatására a döntés végrehajtását felfüggesztették – amint arról korábban hírt adtunk –, hogy lehetővé tegyék a restaurálási munkálatok elvégzését. A híradások azzal vádolták Recep Tayyip Erdoğan elnököt, aki a média figyelmétől kísérve 2020. július 24-én részt vett az akkor mecsetté alakított Hagia Sophiában a pénteki imán, hogy bátorítja muszlim nacionalista támogatóit.

Most a török média arról számol be, hogy az úgynevezett Kariye mecset „hosszú restaurálása” véget ért. A Chora templom Isztambul óvárosának északnyugati részén található, nem messze az Adrianopoli bizánci kaputól. A bizánci szakrális építészet egyik legfontosabb fennmaradt példájaként tartják számon. Az ősi kolostorkomplexumot a 6. században alapították. A templomot a 12. században építették, és a 14. század elején teljesen felújították. Konstantinápoly oszmán meghódítása után az épület továbbra is templomként szolgált, és csak 1511-ben alakították át mecsetté, a mozaikokat és a freskókat mésszel fedték be, de nem pusztították el. A második világháború végén az épületet az Amerikai Bizánci Intézet és a Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies régészei és szakértői restaurálták, és 1945-ben az akkori minisztertanács utasítására állami múzeummá alakították át.

A templom belsejét díszítő mozaikok és freskók a bizánci művészet legfontosabb alkotásai közé tartoznak.

A freskók és mozaikok középpontjában Isten megtestesülése mint a megváltás eseménye áll. A bazilika görög neve „A Szent Megváltó temploma a városon kívül”. A Kariye (Chora; görögül Χώρᾳ) kifejezés, amelyet mindig használtak az épületre, szó szerint azt jelenti: „vidéken”, a „városfalakon kívül”. 2020 augusztusában Recep Tayyip Erdoğan török elnök megerősítette az Államtanács döntését, amely 2019. november 19-én visszavonta a templomot 1958-ban múzeummá alakító határozatot. Amíg az épületet iszlám istentiszteletre használják, a freskókat speciálisan kialakított vörös szőnyegekkel borítják.

Forrás: Fides

Fotó: Wikimedia Commons

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria