A hittudományi főiskola és a kántorképző végzős diákjainak diplomaosztója Szombathelyen

Hazai – 2018. június 26., kedd | 9:00

Székely János püspök június 22-én adta át a diplomát a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központja és a Szombathelyi Egyházmegyei Kántorképző Tanfolyam végzős hallgatóinak.

Rokonok, barátok kísérték el a végzős hallgatókat a Sarlós Boldogasszony-székesegyház Madonna-kápolnájában megtartott hálaadó szentmisére és diplomaosztóra.

Szentbeszédében Székely János kiemelte: kellenek olyan emberek, akik az egész emberi lét okát, értelmét, célját látják; tudják, hogy az igazság megismerhető. A nyugati kultúra ettől egyre távolodik, miközben az ókorban azt gondolták, hogy a világ oka, célja megismerhető, a dolgokból érthető üzenetek jönnek az ember felé.

A felvilágosodással ez a felismerés összeomlott, és minden ismeret szubjektív, relatív lett. Ha az ember meg akarná ismerni a világot, akkor keresni, kutatni kellene a Teremtő szándékát. A mai felvilágosult ember nem megismerni, hanem használni akarja a világot, pedig Jézus arra tanít, hogy az emberi élet lényege nem a gyűjtés, nem a haszon növelése.

Székely János szentbeszéde meghallgatható ITT.

A szentmisét követően tartották a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központja, illetve a kántorképző végzős hallgatóinak diplomaosztóját.

Németh Norbert, a szombathelyi képzési központ igazgatója rövid köszöntőjében hangsúlyozta: a jó hitoktató Krisztus követője. Ez nem funkció, hanem megpecsételtség. Sokan a hitoktatást „potya” tantárgynak tekintik, pedig tudjuk: az életről, az örök életről tanulhatnak a hittanórán a diákok. Az igazgató hozzátette, a következő tanévtől újabb kollégákkal bővül a tanári kar, valamint bejelentette, hogy június 7-től Boldog Brenner János nevét viseli a szombathelyi intézmény.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria