A Kalocsai Iskolanővérek intézményeiben dolgozóknak tartottak lelkinapot

Megszentelt élet – 2018. március 21., szerda | 9:00

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata a fenntartásában működő köznevelési intézmények dolgozói számára rendezett lelkinapot március 19-én a kalocsai Nagyasszonyunk Köznevelési Intézményben.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lelkinap érseki szentmisével kezdődött a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban. Bábel Balázs Szent József ünnepe kapcsán József példájáról, üdvtörténeti szerepéről elmélkedett, majd buzdította a pedagógusokat. A főpásztor kiemelte, hogy Józsefnek különleges tisztelete van az Anyaszentegyházban. Már az a tény is ezt igazolja, hogy ő az Egyház védőszentje. A szentek között is tekintélyes helyet foglal el a Boldogságos Szűz Mária jegyeseként.

József nem szólal meg az evangéliumban, de példája örök érvényű. Reményik Sándor szavaival: „Az Evangéliumban hallgatok, / S hallgat rólam az Evangélium.” Ahogy az ősi mondás tartja, a szavak elszállnak, a példák vonzanak. A nevelő példájára is igaz ez, főleg abban a világban, ahol a szerepek eltorzultak – mutatott rá a főpásztor. – A nevelői pálya elnőiesedett, s ténylegesen ritkán van a gyermekek előtt apa és férfi példakép. A viselkedés, az öltözködés, sőt még az állóképesség szintjére is rányomta bélyegét e tény. Fontos lenne, ha olyan férfipéldák lennének a fiatalok előtt, mint Szent József, a szent család hű sáfára, az igaz ember.


A szentbeszéd teljes egészében meghallgatható ITT.

A szentmise után Papp Miklós, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanára tartotta az előadásokat. A nap közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria