A katolikus egyház csak a Batthyáneum tulajdonosaként hajlandó együttműködni a román állammal

Külhoni – 2016. április 8., péntek | 10:04

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye csak a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár jogos tulajdonosaként hajlandó együttműködni a román kormánnyal az ingatlan restaurálása, illetve az értékes gyűjtemény digitalizálásának ügyében.

A Krónika című erdélyi napilapnak Potyó Ferenc pápai prelátus, általános helynök nyilatkozott azt követően, hogy Vlad Alexandrescu román kulturális miniszter április 4-én, hétfőn közölte, hogy legutóbbi gyulafehérvári látogatása alkalmával felajánlotta Jakubinyi György római katolikus érseknek, hogy próbáljanak peren kívüli megegyezésre jutni a könyvtárat befogadó, leromlott állapotba került műemléképület sorsát illetően. A megállapodást annak érdekében sürgette a kulturális miniszter, hogy megkezdhessék a könyvtár felújítását európai uniós források igénybevételével.

Az általános helynök kifejtette, az érsek a miniszternek is a tudomására hozta gyulafehérvári látogatása alkalmából, hogy az egyház csak tulajdonosként hajlandó együttműködni.

Potyó szerint a miniszter javasolta, hogy az egyház és a kulturális minisztérium képviselői közös tulajdonban állapodjanak meg, és így pályázzanak. A miniszter azzal indokolta javaslatát, hogy nem lehet beruházásokat végezni, míg az épület per tárgyát képezi.

Az általános helynök rámutatott: Jakubinyi György érsek jelezte, hogy egyelőre kitartanak álláspontjuk mellett, miszerint az egyház a tulajdonos, ennek értelmében pedig szeretnék visszakapni a könyvtárat. „Akkor mint tulajdonosok természetesen tárgyalunk, akár a megőrzést, akár a felügyeletet, felhasználást, digitalizálást és sok más egyebet illetően, de adják vissza úgy, ahogy elvették, a katolikus egyház tulajdonába” – idézte fel a találkozót Potyó Ferenc.

Az általános helynök hangsúlyozta, hogy a miniszter csak szóban vetette fel a peren kívüli megegyezés lehetőségét, erről nem kaptak hivatalos írásos megkeresést.

A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magába foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A Batthyány Ignác püspök által a római katolikus egyházra és Erdélyre hagyott könyvtárat 1947-ben államosították, a román állam előbb halogatta, majd elutasította a visszaszolgáltatást, ezért fordult bírósághoz az egyház.

Dacian Cioloş kormányfő két hete Gyulafehérváron úgy nyilatkozott, hogy az állam restaurálná a Batthyáneumot és megnyitná a látogatók előtt. Szerinte az ingatlan jogi helyzetének tisztázása után kezdődhet el az épület rehabilitálása, ami nemcsak azt tenné lehetővé, hogy a kéziratok megfelelő körülmények között váljanak kutathatóvá, hanem a széles közönség előtt is megnyitnák a könyvtárat. A Batthyáneumban őrzött kódexek, ősnyomtatványok felbecsülhetetlen értéket jelentenek, az 810-ből származó Codex Aureust például 25 millió dollárra biztosították.

Forrás: MTI

Fotó: Transilvania Reporters

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria