Assisiben tartották a Katolikus Női Szervezetek Világszövetségének találkozóját

Kitekintő – 2023. május 31., szerda | 14:39

A Katolikus Női Szervezetek Világszövetségének (World Union of Catholic Women’s Organisations – WUCWO) közgyűlése május 13. és 20. között zajlott Olaszországban, Assisi városában. „A WUCWO asszonyai mint az emberi testvériség és világbéke művészei” mottóval megrendezett nemzetközi találkozón a Katolikus Asszonyok és Lányok Szövetsége (KALÁSZ) képviselte Magyarországot.

A találkozó a résztvevők számára tartott pápai audienciával kezdődött május 13-án Rómában.

Ferenc pápa beszédében arra kérte a jelenlevőket, hogy hallgassák meg világunk jajkiáltásait. A katolikus nők világszerte arra kaptak meghívást, hogy a szívükben lévő béke által építsék a békét a világban.

A WUCWO 2005 óta a Szentszék által Krisztus-hívők nyilvános társasága rangra emelt szövetség, amely a nőket képviselő világszerte működő katolikus szervezeteket egyesíti. A KALÁSZ teljes jogú, szavazati joggal is rendelkező tagja a szervezetnek.

Az Assisiben tartott közgyűlésen 832-en vettek részt, a WUCWO 67 tagszervezetéből, 38 országból, minden kontinensről.

A közgyűlésen a küldöttek jóváhagyták a szervezet következő négy évre vonatkoztó célkitűzéseit, azzal a szándékkal, hogy továbbra is lépéseket tegyenek a világ minden részén élő nők méltóságának megőrzése és a társadalomban való részvételük előmozdítása érdekében.

Az elfogadott célkitűzések: a WUCWO fejleszti és kiterjeszti a World Women’s Observatory (WWO) tevékenységét; vallásszabadság – a testvériség és a béke útjának alapja (Fratelli tutti, 279); válaszképpen a világ élelmezési válságára: gondoskodás közös otthonunkról, felhívás az ökológiai megtérésre; megújult meggyőződéssel haladni a családi szeretet, az anyaság örömteli útján; a jövő építése a migránsokkal és menekültekkel együtt; szinodalitás, a nők képzése és részvétele Ferenc pápa „Mindenki részvétele elidegeníthetetlen egyházi elkötelezettség” gondolata alapján.

A közgyűlésen tisztújítást is tartottak. A WUCWO új elnöke a mexikói Monica Santamarina lett.

A Magyarországot képviselő KALÁSZ-küldöttet, Csehné Vadnai Borbálát a WUCWO európai régióért felelős alelnökének választották meg.

A KALÁSZ-ról további információkat találhatunk a szervezet honlapján és Facebook-oldalán;
a WUCWO-ról bővebben ITT olvashatunk.

Forrás és fotó: KALÁSZ; WUCWO

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria