A KÉSZ délvidéki emlékútja a mészárlások 70. évfordulóján

Külhoni – 2014. március 26., szerda | 15:05

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával háromnapos délvidéki emlékutat rendezett március 21-23. között az 1944-es mészárlások 70. évfordulójára emlékezve. Az út során Vajdaságnak azokat a településeit járták be, amelyeken az egykori magyarellenes véres események történtek, és ahol ma emlékhelyek jelölik az emberirtások helyszínét. Munkatársunk elkísérte a delegációt.

„Az ilyesmit igazán csak személyes módon lehet megélni, és nagy hálával tartozunk minden szemtanúnak, a leszármazottaknak és a kutatóknak, akik segítették reálisan szemlélni történelmünknek ezt a sokáig tudatosan elhallgatott tragédiáját” – mondta Osztie Zoltán, a KÉSZ országos elnöke, aki több mint ötven, Magyarország minden régióját képviselő tagtársával érkezett a programra. A helyszíneken további vajdasági KÉK-tagok is csatlakoztak a csoporthoz Szabó Károly elnök vezetésével. Főként neki köszönhető, hogy a program olyan szakszerű tájékozódást és egyben érzelmi átélést tett lehetővé, ami maradandó tapasztalatot jelent a résztvevők számára.

Először Horgoson, Martonoson és Adorjánban koszorúztak, ahol kísérőjük és előadójuk Forró Lajos történész, a Délvidéki Kutatóintézet tagja volt, aki húszéves korában kezdte feltárni, mi is történt valójában a nagyapjával. A martonosi emlékház meglátogatását követően levetített alkotás – a kutató Jelöletlen sírok c. dokumentum-játékfilmje  – megrendítő hatást váltott ki a vendégekben. Az előadó személyes érintettsége okán a téma egyszerre szenvedélyes és szakavatott ismerője nemcsak az egykori szerb terror módszertanát ismertette, hanem a történelmi feltárás mai helyzetét is. Mint elmondta: a szerb állam még nem problémamentesen, de viszonylag konstruktívan áll hozzá a kutatómunkához és az emlékhelyek méltó megőrzéséhez.

Belgrádban hamarosan megnyílik a kommunizmus áldozatainak múzeuma, amely a Délvidék anyagait is tartalmazza majd, és ahol a budapesti Terror Házához hasonlóan a gyilkosokat is meg kívánják majd nevezni, fotókkal, névsorokkal együtt. A rehabilitációs eljárások lassan, de eredményesen folynak, sokan szerb állami kárpótlást is kaptak – utóbbit a magyar állam hathatós közbenjárásának is köszönhetően. A tömegsírok azonban ma még méltó temetés nélkül őrzik halottaikat „Az áldozatok első igazán szép, illő eltemetését Martonoson fogjuk végezni, még kicsit várunk, vajon Szerbia megteszi-e az első lépést, de ha nem, akkor mi magunk kezdjük el a sírok feltárását. A végtisztesség megadásának meg kell történnie” – mondta Forró Lajos.

Az áldozatok száma, akiket a partizánok a legbrutálisabb módokon öltek meg, pontosan máig sem ismerhető: nyilvántartások híján a szakértők 20 és 40 ezer közöttire becsülik, amelyből kb. 10 ezer a névvel azonosítható. Nem kizárólag magyarok, hanem más nemzetiségűek is. De nemcsak a kivégzettek áldozatok, hanem az életben maradt árva gyermekek is, és akik őket felnevelték, az özvegyek, a kisemmizett tízezrek, a menekülésre kényszerített sokaság, nem beszélve ezek máig húzódó, generációkon átívelő lelki hatásairól. A kisebb községekben a szerb gyilkosokat szinte kizárólag egyéni vagyonszerzés vagy személyes bosszú sarkallta a szörnyű tettekre, melyek néha teljesen elferdült, beteges hajlamra is utaltak: Szilvácon az M alakban megásatott tömegsír, Kanizsán a tömeges csonkítások, Zomborban a foglyok parázson futtatása. A papokat még válogatottabb kínzásokban részesítették. Utóbbiak közül az első méltó emlékhelyet Werner Mihály, martonosi plébános kapta.

A katolikus egyház további vértanúiról és az út újvidéki részéről korábbi írásunkban is olvashatnak. A délvidéki emlékút szombaton Újvidék, Bácsföldvár, Csúrog és Óbecse érintésével folytatódott, vasárnap pedig Bajmokra és Szabadkára látogattak a résztvevők.

A szabadkai Zentai úti temetőben – amely a program utolsó állomáshelye volt – Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára is beszédet mondott, kiemelve: az igazság hatalma győzött egy olyan hatalom igazsága felett, amely az emberek legalantasabb ösztöneire építve tartotta rettegésben a délvidéki magyarokat. Beszélt a magyar állam elkötelezettségéről az emlékhelyek méltó megőrzésében és az emlékezés kultúrájának ápolásában egy olyan történelmi időszakkal kapcsolatosan, amelynek soha többé nem szabad visszatérnie.

A szerb-magyar történelmi megbékélés jegyében tavaly, 2013 június 26-án, a II. világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok vesztőhelyén, a vajdasági Csúrogon Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb államfő közösen rótta le kegyeletét. Áder János ezt megelőzően Belgrádban, a szerb parlamentben mondott beszédében bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen a Vajdaságban. Nyilatkozatot fogadtak el, amely elítélte az 1944-45-ös vajdasági vérengzéseket és a kollektív bűnösség szellemében hozott háborús határozatokat. A szerb elnök azt is hangsúlyozta, hogy a következő generációk válláról le kell venni a múlt terheit, eljött a kölcsönös bocsánatkérés és megbocsátás ideje. Áder János kiemelte: Ami itt és a környező magyarlakta településeken történt, tömeges bosszúhadjárat része volt... közel 70 évet kellett várnunk arra, hogy egymás szemébe nézve közösen is kimondhassuk: a bűnnek nincs származása sem nemzetisége, nincsenek bűnös népek, csak bűnös tettek, bűnös indulatok, bűnös emberek vannak.

Magyar Kurír
(kzs)

Kapcsolódó fotógaléria