A korábbi nuncius lemondásra szólította fel Ferenc pápát

Ferenc pápa – 2018. augusztus 27., hétfő | 11:58

Carlo Maria Viganò érsek, aki 2011 és 2016 között szolgált az Egyesült Államokban a Vatikán nagyköveteként, számos megszólalásában kritizálta az egyházi hierarchia tagjait, köztük Ferenc pápát.


Carlo Maria Viganò érsek (jobbra) és Walter Brandmüller bíboros

Viganò érsek, korábbi apostoli nuncius felszólította a Szentatyát, hogy az egyre súlyosabbá váló abúzusbotrány miatt – amely írországi útját is beárnyékolta – mondjon le. Az érsek, aki a Szentszék washingtoni nagykövete volt évekig, azzal vádolta Ferenc pápát, hogy visszavont bizonyos szankciókat, melyeket XVI. Benedek pápa hozott Theodore McCarrick washingtoni érsekkel szemben.

Ferenc pápa a múlt hónapban elfogadta McCarrick bíboros lemondását a bíborosi kollégiumból, és a 88 éves korábbi főpásztort arra utasította, elvonultan, imában és bűnbánatban éljen a kánonjogi folyamat lezárásáig.

Bár Viganò érsek azt állítja, McCarrick bíboros szankciók alatt állt XVI. Benedek idején, egyházi források utalnak rá, hogy a korábbi washingtoni érsek nyugdíjba vonulása után továbbra is aktív pasztorális tevékenységet folytatott.

Carlo Maria Viganòt 2011-ben küldték az Egyesült Államokba a nunciusi poszt betöltésére. A Vatileaks következtében kiszivárgott levelek arról írnak, Viganòt valójában száműzték az Egyesült Államokba vatikáni hivatalban betöltött pozíciójából a Szentszék pénzügyeivel kapcsolatos visszaélés, azok rossz kezelése miatt.

Viganò az úgynevezett „dubia” bíborosok szövetségese, akik nyilvánosan felszólították annak idején Ferenc pápát, hogy korrigálja a családról szóló tanítását. 2018 áprilisában részt vett Ferenc pápa Egyházon belüli kritikusainak római konferenciáján, ahol az üléselnök, Burke bíboros arról beszélt, vannak idők, amikor engedetlennek kell lenni a pápához.

Carlo Maria Viganò 2016-ig szolgált Washingtonban, ahol hivatali ideje vége felé ismét egy kudarcos ügy középpontjába került, amikor Ferenc pápa apostoli útja során találkozott Kim Davisszel, azzal a Kentucky állambeli jegyzőnővel, aki megtagadta az együttműködést azonos nemű párok „házasságában” (nem adta ki a szükséges papírokat – a szerk.). A nagy port kavaró találkozó Viganò érsek rezidenciáján zajlott, és a Vatikán később hangsúlyozta: a találkozó nem jelenti azt, hogy a pápa jóváhagyta volna a jegyzőnő álláspontját.

Habár Viganò érsek megvádolta McCarricket szeminaristákkal kapcsolatos helytelen szexuális viselkedés miatt, arról nem tudott, vagy nem informálta róla a pápát, hogy kiskorúak elleni abúzusra is lennének bizonyítékok.

Tizenegy oldalas nyílt levelében, melyet nagyjából azzal egy időben tett közzé a nem mértékadó Veritas Vincit blogon, hogy Ferenc pápa épp a szakadó esőben készült szentmisét bemutatni Dublinban félmillió ember előtt, Viganò részletezi a „szankciókat” illető információit és a későbbi eseményeket.

* * *

Ferenc pápa, aki tegnap tért vissza Rómába az Írországban rendezett családok világtalálkozójáról, a pápai repülőgép fedélzetén vele utazó újságíróknak úgy nyilatkozott, egyelőre nem akar Viganò érsek nyílt leveléről beszélni, és egyelőre nem áll szándékában rá válaszolni sem. A sajtótájékoztató résztvevőit arra biztatta, olvassák végig alaposan a tizenegy oldalas levelet, és ítéljék meg maguk.

Forrás: The Tablet

Fotó: CNS/The Tablet

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria