A legszegényebb településeken gurulnak tovább az első Mol Bubi-kerékpárok

Hazai – 2023. február 7., kedd | 10:59

Az ország legszegényebb falvaiban futnak tovább a korábbi Mol Bubi-kerékpárok, melyeket a Felzárkózó települések programban dolgozó karitatív szervezetektől lehet kölcsönözni. A Budapesten hét éven át használt járművek a feliratok eltávolítása után eddig hetvenhét településen váltak elérhetővé, hogy a legelesettebb családok munkába, iskolába járását, hétköznapi ügyintézését segítsék.

Új életre keltek a korábbi Mol Bubi kerékpárok Magyarország leghátrányosabb helyzetű településein. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a modellváltás után kétezer darab elsőszériás Bubi kerékpárt adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A közösségi közlekedésből kivont, de az erős vázszerkezete és a defektmentes tömör gumikerekei miatt még sokáig használható bicikliket a segélyszervezet tiszaroffi üzemében átnézik, elvégzik rajtuk az esetleges javításokat, majd megváltozott munkaképességű emberek eltávolítják róla a Bubi feliratot. A kétkerekű járművekből a Felzárkózó Települések programban közreműködő karitatív szervezetek igényei szerint eddig 910 darabot szállítottak ki 77 településre.

Az ikonikus zöld biciklik másodvirágzásukat élik az ország legelesettebb falvaiban, ahol ritkán jár tömegközlekedés, az olyan alapellátásokért, mint a posta, az orvosi rendelő, a gyógyszertár, a vegyesbolt, pedig sokszor más településre kell átmenni.

A kerékpárok továbbra is közösségi célokat szolgálnak, a felzárkózást segítő program Jelenlét házában lehet térítésmentesen kölcsönözni, vagy bizonyos esetekben, ha például mindennapos munkába járáshoz van rá szükség, jelképes bérleti díjért tartós használatba venni. A lakossági felhasználáson túl a Jelenlét Pont alkalmazottai, a településen dolgozó közfoglalkoztatottak is rendszeresen használják a kerékpárokat, de gyakran igénybe veszik ezeket a kisgyermekes családokat látogató védőnők is.

A Felzárkózó Települések program helyszíneiről folyamatosan érkeznek az igénylések a Máltai Szeretetszolgálat tiszaroffi üzemébe, ahol újabb 280, használatra előkészített kerékpár vár kiszállításra, és még további 800 darabot alakítanak át a következő hónapokban.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria