A Lélek a rendje mindennek – Politikusok zarándokoltak Máriapócsra

Hazai – 2020. szeptember 13., vasárnap | 13:33

Máriapócsra zarándokolt szeptember 10-én Mátészalkáról a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselőcsoportja. A politikusok kétnapos imádságos együttlétük során a Szűzanya segítségét kérték munkájukhoz és kereszténydemokrata küldetésük beteljesítéséhez.

A szabadban, tábori oltárnál végzett Szent Liturgián együtt szolgált az oltár körül a három görögkatolikus főpásztor: Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök. Jelen voltak helynökeik, valamint a Görögkatolikus Metropólia meghívott áldozópapjai.

Közülük többen is vállalkoztak a hajnalban Mátészalkáról induló zarándokút megtételére is. A menetet Szocska Ábel püspök vezette.

A Szent Liturgián Kocsis Fülöp érsek-metropolita tartott ünnepi homíliát. Beszédében a Galatákhoz írt levél szavait ismételte: „a Törvény őrzött minket bezárva”. Kiemelte: a bezárva szóra talán különösen érzékenyek vagyunk most.

Bár a törvény őrzött meg minket, szinte félünk, hogy újra bekövetkezik a bezártság – utalt a főpásztor a pandémia okozta nehéz bezártság időszakára és a jelen helyzet bizonytalanságára. – A törvény, akár egy nevelő, megszabja az ember körét, megmondja, mit tehet, meddig mehet el. A kor embere erre tiltakozással felelt, s maga kezdett el kibújni ebből az Isten alkotta rend kötelékéből a szabadság vágyával. E kettősség határozza meg viselkedésünket: ha az ember lerázza magáról a törvény kötelékét, az káoszhoz vezet, s közben tudjuk, hogy rendnek kellene lenni. Szent Pál így ír: „a törvény nevelőnk lett Krisztusra”. A törvény el akart vezeti valahová, s ott elengedte a kezünk.

Amikor Isten elküldte egyszülött Fiát, akkor az az egyszerű szabály, hogy rend a lelke mindennek, megfordult: a Lélek lett a rendje mindennek

– mutatott rá a metropolita. – A Lélek szabja meg a rendet. Attól kezdve, hogy Jézus Krisztus a Szeretet Istenének szentháromságos titkát kinyilatkoztatta, megfordult a világ: nem rendetlen lett, hanem más alapszabály vált érvényessé. A szeretet lett az alaptörvény, melyet Krisztus hozott el.

Szent Ágoston szavait – „Szeress és tégy, amit akarsz” – idézve Kocsis Fülöp hangsúlyozta, hogy a szabadság vágya nem elítélendő, hiszen azt az Atya ültette belénk. – A hiba ott van, amikor nem találom meg a szabadság forrását. A szabadságot a Lélek adja, ha a Lélekben élek, akkor tudok igazán szabad lenni. Megértjük-e ezt, ez a fajta szabadság vezet-e minket? – tette fel a kérdést a főpásztor.

Olyan politikusok zarándokoltak ide, akik vállalják, hogy az életük alapszabálya a krisztusi rend.

A vezetőknek óriási felelősségük van, mert amit ők megélnek, ahogy ők gondolkodnak az Istenről, a szabadságról, az imáról, azt adják tovább önkéntelenül is

– folytatta prédikációját Kocsis Fülöp. – Farizeusi magatartás is lehetne, ha csak megkeresztelkedésünkkel, a szertartásokon való részvételünkkel akarunk keresztények lenni. Azt azonban nem lehet mímelni, hogy mennyire irányítja életünket a Lélek.

A zarándoklat során figyelni akarunk az Istenre, azt az érzékenységet akarjuk alakítani, formálni, hogy miként tudjuk meghallani az Isten szavát, hogyan tudjuk tettekre váltani, az életünk rendjévé tenni azt. Az emberi törvényre, rendre szükség van, és jó esetben harmóniában áll az isteni szóval. A kérdés az, vajon azok, akik a törvényt hozzák és behajtják másokon, milyen lelkülettel élnek, felismerik-e az Istennek a világban megalkotott törvényét, amelynek az alapja a szeretet, amelyre a Lélek vezet rá – fogalmazott a görögkatolikus érsek.

A szertartás után Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője mondott beszédet. Kiemelte: hiába tartjuk meg a vasárnapot, hiába vagyunk keresztények, ha nem törődünk azzal, mi van a környezetünkben és a világban. A keresztségben kapott küldetésünk, hogy elmozdítsuk a világot az evangélium irányába. Semjén Zsolt azt vallja, a kereszténydemokrácia lényege az, hogy figyelünk az Egyház társadalmi tanítására, és azt képviseljük a mindennapokban. A keresztény politikus úgy gondolkodik: nem az Egyház igazodik az aktuális társadalmi divatokhoz, hanem a keresztény közösségnek, politikusnak kell igazodnia az Egyház tanításához.

A zarándoklat utolsó mozzanataként a kegytemplomban megszentelték Boldog Gojdics Péter Pál és Boldog Romzsa Tódor vértanú püspökök mozaikját.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria