A lelkünk üdve a tét – Rangos elismerésben részesült a pannonhalmi gyermekvédelmi program

Megszentelt élet – 2019. december 9., hétfő | 17:54

Juhász-Laczik Albin OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója és az általa vezetett pannonhalmi gyermekvédelmi program Justitia Regnorum Fundamentum Díjat kapott, amelyet december 9-én adtak át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Szent II. János Pál pápa termében.

A Justitia Regnorum Fundamentum ombudsmani díjat 2007-ben alapították. Idén Juhász-Laczik Albin OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója és az általa vezetett pannonhalmi gyermekvédelmi program; Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke; és az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesület kapta a kitüntetést. A díjátadón többek közt jelen volt Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora és Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát.

Az emberi jogok világnapja előtt egy nappal megtartott díjátadón Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kiemelte, hogy az 1948. december 10-én az ENSZ közgyűlése által elfogadott és kikiáltott emberi jogok egyetemes nyilatkozatát II. János Pál pápa is méltatta.

Az alapjogi biztos Ferenc pápa 2015-ben New Yorkban, az ENSZ székházában mondott beszédéből is idézett: „Iustitia est constans et perpetua voluntas ius suum cuique tribuendi [Az igazságosság arra irányuló állandó és örökös akarat, hogy mindenki megkapja az őt megillető jogot].… azoknak, akik kormányoznak, minden tőlük telhetőt meg kell tenniük annak érdekében, hogy mindenki rendelkezzen az anyagi és szellemi létminimummal, hogy méltóságuk hatékonyan megvalósuljon, családot alapíthassanak és tarthassanak fenn, amely mindenféle társadalmi fejlődés alapsejtje. Ennek a feltétlenül szükségesnek anyagi téren három neve van: ház, munka és föld; szellemi téren pedig egy neve: szellemi szabadság, amely magában foglalja a vallásszabadságot, az oktatáshoz való jogot és a többi polgárjogot.”

Az ombudsmani intézmény feladata az alapjogok védelme – szögezte le Kozma Ákos –, illetve a kapcsolattartás azokkal a szervezetekkel, amelyek ezen a téren tevékenykednek. Azok, akik a Justitia Regnorum Fundamentum díjban részesülnek, kiemelkedően sokat tettek az alapvető jogokért, különösen a gyermekek, a veszélyeztetett társadalmi csoportok, a nemzetiségek jogaiért, illetve a környezetvédelemért.

Elsőként Juhász-Laczik Albin, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója vehette át a díjat, az általa vezetett pannonhalmi gyermekvédelmi programban végzett munkája elismeréseként. A laudációban elhangzott, a díj Juhász-Laczik Albinnak „és az egész bencés közösségnek szól”. Albin atya 2007 óta tanít Pannonhalmán, 2011 és 2018 között a gimnázium igazgatóhelyettese volt, tavaly óta igazgatója, a bencés gimnázium gregorián kórusának vezetője.

Kozma Ákos a méltatásban hangsúlyozta: a jelenleg Juhász-Laczik Albin OSB vezetése alatt működő gimnázium alapvető, biztos értékrendet ad a diákoknak, a pannonhalmi gyermekvédelmi program pedig modellértékű a tanintézmények számára, követendő példa az iskolai bántalmazások megelőzése, számának csökkentése, valamint az esetek kivizsgálásának módszertana szempontjából.

„Meggyőződésem, hogy a Justitia Regnorum Fundamentum díj kitüntetettjei olyan személyek, akik a béke nagykövetei” – mondta az alapjogi biztos.

Juhász-Laczik Albin a díjátadón elmondta, „létezik az intézményi ősbűn, a korrupt »kultúra«, amelyben először talán mindenki csak cinkos, aztán hamar bűnsegéd lesz, és innét már nincs olyan messze az elkövető. A diszfunkcionális iskola világát tömören foglalja össze a következő ószövetségi kijelentés: »Ellenségeskedést vetek közéd és az asszony közé, ivadékod és az ő ivadéka közé: ő széttiporja fejedet, te pedig a sarkát mardosod« (Ter 3,15); jól jellemzik ezek a bibliai képek az emberek közötti kapcsolatokat az ilyen intézményekben. Az igazgató uralkodik a tanárokon, azok meg ellenállnak. A tanárok uralkodnak a diákokon, és azok ugyanúgy, de nemcsak ellenállnak, hanem történik valami szörnyűbb is: megtanulják, azt tanulják meg, hogy az erősebbnek általában szét kell tipornia a gyengébbet, a gyengébbek meg ilyenkor jobb híján összefoghatnak a leggyengébb ellen.”

Olyan iskolában, olyan társadalomban szeretnék élni, ahol nem alá-fölé rendeltségi viszonyban, hanem egymás mellett vagyunk: nem kell félnie senkinek sem, hogy valaki eltiporja vagy megmarja

– folytatta a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója –; az 1500 éves bencés regula is arról szól, hogy létezhet ilyen közösség: „a legfiatalabb testvér véleménye is számít”, mert lehet, hogy Isten épp rajta keresztül szól. Szent Benedek azt írja a Regulában, hogy

az igazi vezető naponta számot vet azzal, hogy a lelki üdve a tét, a lelki üdve függ attól, hogy vajon zsarnokoskodik-e az alárendelteken. Nem azért, mert Isten bosszút állna, hanem mert zsarnokként, ha félnek tőle, soha nem lesz boldog.

Juhász-Laczik Albin OSB hangsúlyozta, a hierarchia funkciója az Egyházban is a közösség boldogulásának biztosítása, és hálás, hogy vannak világi szakemberek, akik segítik a bencéseket megmaradni ebben a szellemiségben. – Hálás vagyok, hogy ez az evangéliumi hagyomány manapság ilyen erős visszhangra talál a gyermekvédelem és a szervezetfejlesztés, az egészséges intézményi kultúra kialakítása területén, és hálás vagyok az egész pannonhalmi közösségnek is. Hiszem, hogy a Justitia Regnorum Fundamentum díj remény, biztatás és erő mindazoknak, akik úgy tekintenek a gyermekvédelemre, hogy anélkül egészséges iskolaszervezeti kultúra nem létezhet – mondta a díjazott.

A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban zajló gyermekvédelmi munkáról korábbi riportunkban olvashatnak.

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria