A lengyel püspöki konferencia elnökének nyilatkozata az LMBT-ideológia terjedéséről

Kitekintő – 2019. augusztus 14., szerda | 16:25

Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk magyar fordításban Stanisław Gądecki érsek, Lengyelország Püspöki Konferenciájának elnöke nyilatkozatát, melyet az LMBT-mozgalom (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) ideológiájának térnyerése kapcsán fogalmazott meg augusztus 9-én.


A nyári szabadságolás időszakának ellenére, amelynek a pihenés és az Isten alkotta természeti szépségekre való rácsodálkozás idejének kellene lennie, vita támadt Lengyelországban az LMBT-ideológiáról. Ez a helyzet valószínűleg a LMBT közösség offenzív megnyilvánulásaihoz és az országunkban szervezett melegjogokat támogató demonstrációk számának látható növekedéséhez, valamint az LMBT-ideológiának az iskolai szexuális nevelésben való megjelenéséhez kapcsolódik, amelyet az egyes helyi (önkormányzati) döntéshozó hatóságok a nyári szünet után terveznek bevezetni a tanrendben.

Az úgynevezett szexuális kisebbségekhez tartozó személyek a fivéreink és nővéreink, akikért Krisztus életét adta és akiknek a megváltását ugyanúgy akarja. Ezen személyek tisztelete ugyanakkor önmagában nem vezethet olyan ideológiával való egyetértéshez, amely megváltoztatja a társadalmi szokásokat és az emberek közötti kapcsolatokat. „A szokásoknak és az erkölcsöknek ez a forradalma – hangsúlyozza Ferenc pápa – gyakran lobogtatta a »szabadság zászlaját«, valójában spirituális és anyagi pusztítást végzett megszámlálhatatlanul sok ember számára, különös tekintettel a legsebezhetőbbekre.” (Ferenc pápa beszéde a Hittani Kongregáció nemzetközi konferenciáján, Vatikán, 2014. november 17.)

Ezúton arra szólítom fel a helyi önkormányzatokat, hogy ne hozzanak olyan döntéseket – a diszkrimináció megakadályozásának álcája alatt –, melyek alapja olyan ideológia, amely tagadja és összemossa a nemek közötti különbségeket, valamint a férfi és női szerepeket. Hasonló módon arra szólítom fel a parlamenti képviselőket, hogy álljanak ellen az LMBT közösség hosszú távú terveinek, amelyek a lengyel törvények megváltoztatásához vezetnének, és az azonos neműek úgynevezett házasságának és számukra a gyermekek örökbefogadásának engedélyezését célozzák.

A kritikák hulláma, mely a Krakkói Főegyházmegyét, az érseket és a professzorokat érte az LMBT-ideológiával szembeni ellenvéleményük megfogalmazása miatt, arról a totalitárius ideológiáról tanúskodik, mely gyökeret vert bizonyos médiumokban, ami abban nyilvánul meg, hogy kirekesztik a másként gondolkodókat. Ezért felhívással fordulok minden jó szándékú emberhez, hogy biztosítsa a diszkriminációmentes közbeszédet, ne csak a már említett ideológia támogatói számára, hanem az ellenvéleményt megfogalmazók számára is, a véleménynyilvánítás egyenlő esélyét szem előtt tartva.

Stanisław Gądecki
Poznań érseke,
Lengyelország Püspöki Konferenciájának elnöke

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke augusztus 13-án kifejezte támogatását a kérdésben a lengyel főpásztori testület elnökének címzett levelében. Az MKPK elnöke üzenetében hangsúlyozta: „Értetlenül állunk az önöket ért méltatlan támadások előtt, hiszen csupán a Katolikus Egyház tanítását fejtették ki korunk egyik jelenségével kapcsolatban.”

Fordította: Kuzmányi István

Forrás: EKAI/Catholica.ro

Fotó: EKAI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria