A lengyel püspöki konferencia a varsói LMBT-charta intézkedéseinek visszavonását kéri

2019. március 14., csütörtök | 17:00

A varsói főpolgármester által meghirdetett, úgynevezett LMBT-chartában szereplő, a gyermekek szexuális nevelésére vonatkozó intézkedések visszavonását kéri március 13-án, szerdán kiadott nyilatkozatában a lengyel püspöki konferencia.

Az intézkedéscsomagot előzőleg a lengyel kormánypárt is családellenesnek minősítette.

A püspöki kar nyilatkozatát azt követően adták ki, hogy február közepén az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltjeként megválasztott varsói főpolgármester meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része magában foglalja egyebek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követő szexuális nevelés bevezetését az iskolákban.

A püspökök azt kérik nyilatkozatukban, hogy vonják vissza az LMBT-chartában szereplő, „erkölcsi és jogi kétségeket ébresztő” megoldásokat. Ezek közül a pszichoszexuális és nemi identitást figyelembe vevő iskolai szexuális nevelés bevezetését találják a leginkább nyugtalanítónak. Az ilyen intézkedés a nyilatkozat szerint „könnyen megfoszthatja a szülőket attól, hogy hatással legyenek gyermekeik nevelésére”.

A nyilatkozatban hangsúlyozzák: az Egyház fontosnak tartja a gyermekek szexuális nevelését, a gyermeknek fejlődése során viszont elsősorban az önzetlen szeretetet kell megismernie a családban. A tervezett program nyomán viszont a gyermekek „brutális módon” ismerkednek meg az anatómiával, a szexualitás fiziológiájával, a nemi kapcsolatok különféle, nemcsak a férfi és nő viszonyán alapuló formáival – figyelmeztetnek a püspöki kar tagjai.

A dokumentum szerzői hangsúlyozzák: tiltakozásukat nem a magukat az LMBT-közösséghez tartozónak vallók emberi méltósága iránti tiszteletlenség váltotta ki, hanem a szülők és a gyermekek jogaiért érzett felelősség. A charta bevezetése nemcsak a szülői és gyermekjogokat, hanem általában az emberi jogokat sértheti a szólásszabadság, a lelkiismereti szabadság terén – figyelmeztet az egyházi dokumentum.

Az LMBT-chartát a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński is bírálta március 9-én, szombaton pártjának az európai parlamenti választás előkészületeként megtartott első regionális kampánygyűlésén. Beszédében Kaczyński azt mondta, a kezdeményezés a család elleni támadást jelenti, „mégpedig a lehető legrosszabb módon folytatott támadást, mert lényegében a gyermekekre irányul”.

Elzbieta Rafalska családügyi miniszter szerdai kijelentése szerint a charta sérti a család autonómiáját. Anna Zalewska oktatásügyi miniszter pedig előző nap úgy fogalmazott: a charta nincs összhangban a lengyel alkotmánnyal és az érvényes oktatási programokkal.

A LMBT-charta ellen a katolikus szülőket, illetve orvosokat tömörítő szervezetek is tiltakoztak, valamint éles bírálatot fogalmaztak meg e héten egy közös nyilatkozatban a lengyel protestáns egyházak vezetői is.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipedia.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
320-eve-tortent-az-elso-sumegi-csoda
320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

12:04
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19., kedd