A lengyel püspökök sajnálják, hogy nem tettek meg mindent a gyermekek védelméért

Kitekintő – 2019. május 23., csütörtök | 18:14

A lengyel püspöki kar vezetése május 22-én közzétett lelkipásztori levelében sajnálatát fejezte ki, hogy nem tett meg mindent a kiskorúak védelméért, Wojciech Polak prímás pedig a gyermekek védelme kapcsán már hozott intézkedések további módosítását helyezte kilátásba.

A Lengyel Püspöki Konferencia munkáját összehangoló állandó tanács május 21-én, kedden a kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések elleni védelemről, Ferenc pápa erre vonatkozó május eleji rendelkezéseinek végrehajtásáról tárgyalt.

A lengyel katolikus sajtó közzétette a tanács által elfogadott, a vasárnapi szentmiséken a lengyelországi templomokban felolvasandó lelkipásztori levelet, melyben a püspökök, utalva többek között a nemrég bemutatott, nyolc lengyel pap gyermekbántalmazási bűntetteit feltáró dokumentumfilmre, megírták: „beismerjük, hogy az Egyház pásztoraiként nem tettünk meg mindent a zaklatás megelőzéséért”.

A püspökök kiemelték: fontos, hogy a papnevelő intézetekben érett, a fogadalom iránt hűséges személyiségeket képezzenek.

Felidézték: a püspöki kar mellett már 2014 óta gyermekvédelmi központ működik, az egyházmegyékben és a szerzetesrendekben kijelölték a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések bejelentését fogadó megbízottat.

Megerősítették: a 2017 óta Lengyelországban érvényes jogi előírások értelmében az egyházi intézményeknek jelzett bűntettekről az állami hatóságokat is értesítik.

Stanisław Gądecki érsek, a püspöki konferencia elnöke a tanácskozás után kiadott közleményben kiemelte: a visszaélések kapcsán „kerülni kell mindenféle mulasztásokat, még nagyobb érzékenységet kell tanúsítani az áldozatok iránt”.

A kiskorúaknak „az egyes egyházi személyek általi zaklatására adandó rendszer jellegű válasz” szerdán kezdeményezett kidolgozásáról beszélt a tanácskozást követő sajtóértekezleten Wojciech Polak gnieznói érsek, lengyel prímás is.

A gyermekvédelmi központ szóvivője, Piotr Studnicki atya ennek kapcsán elmondta: a prímás által említett, a püspöki kar júliusi plenáris ülésén bemutatandó tervezet nyomán „tökéletesítik majd” az áldozatoknak nyújtott segítséget, még nagyobb hangsúlyt helyezve a megelőzésre, valamint a jogi kérdésekre is.

Amint márciusban közölték, a lengyel püspöki kar meghívására a júliusi plenáris ülésre Charles Scicluna máltai érsek, a Hittani Kongregáció helyettes titkára érkezik, aki a kiskorúak elleni szexuális bántalmazás bűntettének  kérdéskörével foglalkozik a Vatikánban.

Forrás: MTI

Fotó: Konferencja Episkopatu Polski

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria