A magyar kormány is támogatja a szíriai trappista nővérek monostorát

Megszentelt élet – 2019. június 19., szerda | 18:23

A Magyar Közlöny május 27-i számában jelent meg a magyar kormány döntése a trappista szerzetesnővérek Szíriában található monostorának támogatásáról. E segítséggel a nővérek különböző kis műhelyeket szeretnének létrehozni, munkát és megélhetést kínálva a helyben maradt családoknak.

Az első négy szerzetesnővér 2005-ben érkezett Szíriába az olaszországi Valserana monostorból, hogy az algériai trappista vértanúk példáját követve a keresztény béke követei lehessenek e régióban. Először Aleppóban telepedtek le, majd a libanoni határ közelében, egy kis keresztény faluban vásároltak telket, hogy elkezdhessék monostoruk építését. A környező települések síiták és szunniták lakta muszlim falvak.

A trappista nővérek 2010-ben beköltözhettek az új monostorba, ami azonban még csak töredéke a tervezett teljes épületegyüttesnek.

A háború ezt a területet sem kímélte: akadozik a villany- és vízszolgáltatás, nehézkes a kapcsolattartás, megszűntek a munkahelyek, a férfiakat katonai szolgálatra rendelték, jelentősen romlott a közbiztonság.

A szerzetesnővérek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a béke követei legyenek környezetükben – monostoruk neve is erről tanúskodik: Szűz Mária, a béke forrása.

Közösségükhöz már helybeli fiatal is csatlakozott. A trappista nővérek jó kapcsolatot ápolnak a környéken élőkkel; most leginkább arra törekszenek, hogy egyszerű munkákkal segíteni tudják a nehéz helyzetbe került családokat.

A monostor kertjében gyógynövényeket termesztenek, melyekből krémeket, szappanokat gyártanak; továbbá egyszerű tartós süteményeket készítenek.

*

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps programért felelős államtitkárság vezetője, Azbej Tristan felkarolta a szíriai trappista nővérek ügyét – monostoruk így közel 150 millió forintos támogatásban részesülhet.

* * *

A trappista rend Szent Benedek Reguláját követő közösség. A 18. században a ciszterci rend reformágaként jött létre, hogy a regulát teljesebben és eredeti szigorában éljék meg.

Szent Benedek, akit Szent VI. Pál pápa Európa fővédőszentjévé emelt, és akit a béke követének nevezett, járjon közben Istennél a reguláját szorosabban követő trappista nővérekért, és támogassa őket munkájukban, hogy monasztikus életük Szíriában őket is a béke követévé tegye!

Szöveg és fotó: Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria