A magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikrek közül Rukaya is magához tért

Kitekintő – 2019. augusztus 21., szerda | 20:47

A 33 órás maratoni végső szétválasztó műtét után 19 nappal, augusztus 21-én az eddig altatásban lévő Rukaya is önállóan kinyitotta a szemét. Ikertestvérét, Rabeyát – aki két hete tért magához, s azóta egész mondatokban beszél és szájon át eszik – édesanyjuk már ölbe is veheti.

A speciális vírusos láz után – amelyen mindkét gyermek átesett, és Rukaya állapotát néhány nappal ezelőtt kritikussá tette – immáron mindkettejük állapota stabil.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány vezető orvosai – Pataki Gergely, az Operation Freedom (Szabadság hadművelet) névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat fő koordinátora, a végső szétválasztást vezető Csókay András és az aneszteziológiai team vezetője, Csapody Marcell – augusztus 18-án érkeztek vissza Bangladesből, s még aznap sajtótájékoztató keretein belül informálták a média képviselőin keresztül a hazai érdeklődőket a több mint másfél éve tartó Operation Freedom eddigi mérföldköveiről és az ikrek jelenlegi státuszáról a Szent János Kórházban.

Rabeya és Rukaya állapotából előreláthatólag három–hat hét múlva lehet hosszú távú következtetéseket levonni.

Az alapítvány továbbra is rendkívül hálás a műtétsorozatot lehetővé tévő anyagi és lelki támogatásért: munkájuk a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik.

Forrás és fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria