A magyar püspökök ellátogattak a Keleti Egyházak Kongregációjába

2017. november 22. szerda 14:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak ad limina látogatása során egy szűkebb körű delegáció látogatást tett a Keleti Egyházak Kongregációjában a Vatikánban. A találkozóra november 20-án, a Ferenc pápával való megbeszélés után került sor.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó, Erdő Péter bíboros, prímás, Ternyák Csaba érsek és Palánki Ferenc püspök tettek látogatást a Keleti Egyházak Kongregációjában. A találkozón jelen volt Mohos Gábor, az MKPK titkára is.

Elsőként Kocsis Fülöp számolt be a magyarországi görögkatolikusok helyzetéről, a 2015-ben létrehozott Görögkatolikus Metropólia és az új egyházmegyék kiépítéséről, működéséről, valamint a római katolikusokkal való együttélés tapasztalatairól, mely Magyarországon évszázadok óta jelen van, s az elmúlt évtizedekben az együttműködés, egymás kölcsönös segítése sokat fejlődött – különösen a hitoktatásban –, tiszteletben tartva ugyanakkor a rítusbeli különbségeket is.

A főpásztor megemlítette a gyermekek már kereszteléskor való megáldoztatásának gyakorlatát, amely bizonyos helyzetekben nehézségeket is okozhat a Római Katolikus Egyházzal való találkozás során. Hasonló módon külön figyelmet kell fordítani az Eucharisztia tiszteletének eltérő sajátosságaira, mely az előttünk álló években a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve különösen is szerepet kap a magyar egyház életében.

Szóba került még az üldözést szenvedő keresztény testvérek helyzete is, amelyben az egész magyar egyház és az állam is keresi a segítségnyújtás és a személyes kapcsolattartás lehetőségeit, s ebben a munkában értelemszerűen különös szerepet vállalnak a magyar görögkatolikusok.

A delegáció tagjai azt tapasztalták, hogy a Keleti Egyházak Kongregációja vezetői jól ismerik a keresztényüldözést elszenvedők megsegítésére tett magyar törekvéseket, elismerésüket fejezték ki ezek iránt. Emellett úgy nyilatkoztak a Görögkatolikus Metropóliáról, hogy azon kevés helyi egyház közé tartozik, amely többnyire nem a problémáival, hanem a további fejlődés kérdéseivel keresi föl a kongregációt.

A találkozó során szóba került az is, hogy mikor véglegesíti a metropólia a részleges jog szövegét és terjeszti azt föl a kongregációba jóváhagyásra. Erre válaszul Kocsis Fülöp rámutott: a metropólia létrejöttével sok szempontból új helyzet teremtődött, ezért a már csaknem teljesen elkészült szövegtervezetet módosítani kellett. Változást jelent még, hogy most már három különálló egyházmegye konzultori testületének tagjaival is ismertetni, véleményeztetni kell a szövegtervezetet. Kocsis Fülöp ígéretet tett arra, hogy ezt a hiányosságot a közeljövőben pótolni fogják.

Szóba került továbbá két liturgikus könyv jóváhagyása. A metropólia a látogatás előtti napokban kapta meg a zsoltároskönyv használatának végleges jóváhagyását, illetve az elkészült evangéliumoskönyv szövegének három évre szóló ideiglenes, úgynevezett „ad experimentum” használati jogát.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15