A magyar–ukrán határon is vetítik a Vatican Media menekülteket segítő önkéntes nőkről szóló filmjét

Kultúra – 2022. december 15., csütörtök | 18:50

A Kordon (Кордон) című dokumentumfilm öt önkéntes nő történetét mutatja be, akik az ukrajnai menekülteknek segítenek Záhonyban. 2022 decemberében filmbemutató körút indul olyan országokban és településeken, amelyek Ukrajnával határosak, illetve fontos szerepet játszottak a menekültek fogadásában. A körút első állomásai Budapest és Záhony lesznek.

A Vatican Media és a Tenderstories koprodukciójában készült Kordon világpremierje a 2022-es Római Nemzetközi Filmfesztiválon, európai premierje pedig a 2022-es UK Film Festivalon volt, ahol elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját. A filmet a fiatal rendező, író, Alice Tomassini rendezte.

Az ukrajnai háború elől több mint hétmillió nő és gyermek menekült el. A Kordon az emberség rendkívüli történeteit meséli el az ukrán határon.

A film felteszi a kérdést, hogy mai világunkban mit jelent átlépni egy olyan láthatatlan, mégis konkrét vonalat, mint egy két állam közötti határ, magunk mögött hagyva saját világunkat.

Hétköznapi, mégis rendkívüli történeteket mesél el a film, bemutatva a nők béketeremtő szerepének fontosságát egy olyan világban, ahol túl gyakran úgy tűnik, hogy az erőszak az egyetlen út.

A filmbemutató körút december 16-án indul Budapesten, majd az alábbi állomások következnek: Záhony (Magyarország), Pozsony és Felsőnémeti (Szlovákia), Krakkó és Przemyśl (Lengyelország), Bukarest és Máramarossziget (Románia), Kisinyov (Moldova) és sok más város, amelyek a világ minden tájáról érkező önkéntesek és a helyi olasz kulturális intézetek támogatásának köszönhetően csatlakoznak a kezdeményezéshez, hogy bemutassák ezt a rendkívüli filmet, amely segítségről és reményről szól az ukrán nép drámai helyzetében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria