A Média Építészeti Díja közönségdíjára jelöltek több egyházi épületet

Kultúra – 2021. október 26., kedd | 16:30

A Média Építészeti Díja 2021 épület kategóriájában közönségdíjért versenyezhet a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont, a pásztói Magyar Szentek Katolikus Óvoda és a budapesti Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka.

A Média Építészeti Díját (MÉD) az Építészfórum két alapító főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály hozták létre. A verseny célja, hogy megismertessék a magyar építészet legjavával az építészet iránt érdeklődők egyre tágabb körét.

A 17. alkalommal meghirdetett versenyen idén először nyílik lehetőség, hogy az online építészeti napilap olvasói ne csak a „kommentszekcióban” nyilvánítsák ki véleményüket, hanem az általuk leginkább kedvelt projekteket közönségdíjjal is jutalmazhassák.

Gutowski Robert építész 2021. október 11-én vette át Cser-Palkovics András polgármestertől Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének elismerését, a Schmidl Ferenc építészeti díjat az idén június 26-án megnyitott Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont terveiért. Most országos elismerésben részesülhet az épület.

Ugyanerre van esélye a pásztói katolikus óvodának, amelynek hátsó szárnyát újították fel, a funkcióhoz illő, játékos eszközökkel teremtve izgalmas környezetet. A Szacsvay Gergely, Szederkényi Lukács és Ghyczy Dénes Emil által tervezett épületet bizonyára a gyerekek is nagy örömmel vették birtokukba, fokozatosan fedezve fel apró részleteit és változatos belső tereit.

A budai Szent Margit Gimnázium Fábián Gáspár által tervezett együttesét a tavalyi évben bővítették tovább. Az új Szent Gellért Terem az építész stúdió (Félix Zsolt DLA, Fialovszky Tamás, Gulyás Bálint, Kenéz Gergely) tervei alapján képviseli a 21. század jegyét a patinás épületegyüttes udvarán.

2021. október 31-ig lehet szavazni a Építészfórum honlapján keresztül. A szavazáshoz először meg kell adni egy e-mail-címet. Ezt követően az e-mail-ben kapott linkre kattintva lehet megkezdeni a szavazást. Minden közönségdíjra jelölt épületet értékelni kell pontszámmal, csak ezután lehet érvényesen szavazni. A szavazás legfeljebb pár percig tart.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum/Székesfehérvári Egyházmegye; Epiteszforum.hu

Fotó: Bujnovszky Tamás/Epiteszforum.hu; Berta Gábor/Székesfehérvári Egyházmegye; helyiiroda és AU Műhely/Epiteszforum.huKenéz Gergely/Epiteszforum.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria