A meg nem született gyermekekre emlékeztek Békéscsabán és Szegeden

Hazai – 2024. június 5., szerda | 11:50

Békéscsabán május 26-án a Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat és a belvárosi plébánia közös szervezésében emlékeztek a meg nem született gyermekekre a Réthy Pál Kórház aulájában elhelyezett emléktáblánál. Másnap pedig a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika oldalfalára elhelyezett emléktáblánál közös igeolvasással és imával gondoltak rájuk.

Magyarországon a gyereknapot május utolsó vasárnapján ünnepeljük, és ebben az évben Ferenc pápa a gyermekek világnapját is erre a hétvégére hirdette meg. Ám szomorú tapasztalat, hogy nem minden család tud a gyermekeivel együtt ünnepelni. A KSH adatai szerint 2023-ban 21 200 terhességmegszakítást végeztek el, és körülbelül 13 600 magzati halálozást regisztráltak. A becslések szerint 34 800 baba nem jöhetett világra.

Békéscsabán május 26-án, vasárnap a 10 órai szentmise után a Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat és a békéscsabai Páduai Szent Antal-plébánia közös szervezésében emlékeztek a meg nem született gyermekekre a Réthy Pál Kórház aulájában elhelyezett emléktáblánál.

Másnap, május 27-én, hétfőn a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika oldalfalára elhelyezett emléktáblánál közös igeolvasással és imával emlékeztek a meg nem született gyermekekre, családjukra, az orvosokra és az ápolókra, hogy lelki és testi gyógyulást kaphassanak. A Református Kórházlelkészi Szolgálat képviseletében Moldován Krisztina kórházlelkész asszony olvasott fel a Szentírásból. Ezután a CsaládKözPont munkatársa csendes imádságban emlékezett meg azokról a megfogant gyermekekről, akik bármilyen okból nem születhettek meg. Külön imádkoztak az orvosokért és a klinika személyzetéért is. A megemlékezésen részt vett Várbíró Szabolcs professzor, a SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intézményvezetője, valamint Kószóné Czikora Judit klinikai főnővér.

Mára több kórházban, klinikán elhelyezték „A meg nem születettek emlékére” állított emléktáblát. Ezeket a márványtáblákat a Magyar Keresztény Misszió Alapítvány helyezte ki 2017-től több mint tizenhat helyszínen. A meg nem született gyermekek emlékére a Szeged-Csanádi Egyházmegyében az elmúlt években számos plébánián, templomkertben is állítottak emlékművet, emléktáblát, amely segíthet az érintetteknek az elbúcsúzásban és a gyász feldolgozásában.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi EgyházmegyeSzeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria