A missziós kereszt érkezése nyitotta meg Bacsfa-Szentantalon a Könnyező Szűzanya búcsúját

Külhoni – 2021. június 18., péntek | 16:54

A csallóközi Bacsfa-Szentantalra érkezett június 18-án délelőtt Budapestről a missziós kereszt. A kegyhelyen Srankó László helyi plébános az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma előtt a szentek ereklyéivel, a Mindenszentek litániájával nyitotta meg a június 18–22-ig tartó Könnyező Szűzanya-búcsút.

Srankó László a jelen levő, elsőáldozásra készülő gyermekeknek beszélt az ereklyék tiszteletéről, de főleg az Oltáriszentségről, hogy milyen fontos, hogy az Úr saját szent testét és vérét adta nekünk eledelül. 17 órától rózsafüzérrel, szentmisével, keresztúttal folytatódik a program, majd kereszthódolattal zárul a nap.

Szombaton szlovák nyelvű liturgiák lesznek, az ünnepi szentmisét Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek celebrálja.

A vasárnapi szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatja be a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére. A szertartás a templomkertben lesz, és ugyan a hagyományos körmenet elmarad, de a főpásztor körbeviszi az Oltáriszentséget és megáldja a híveket.

Ezt követően az újonnan készült tabernákulum megáldására kerül sor a templomban.

Észak-Csallóköz kincse a bácsfa-szentantali ferences kolostor. A Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt ferences templom 1677-ben épült. Oltárán állt a Boldogasszony-kép, amelyet 1705-ben egy Liszkay Márton nevű doborgazi ifjú festett  egy parasztlegény kérésére, amiért az felgyógyult betegségéből. A kegykép 1715. június 19. és június 23. között négy alkalommal könnyezett. Ennek a csodálatos eseménynek a tiszteletére azóta is minden évben zarándokok százai látogatnak el Bacsfa-Szentantalra.

A bacsfai templom minden zarándok hívőt szeretettel vár a liturgiákra határon innen és túlról. Bacsfa-Szentantal (szlovákul Báč) Magyarország felől a Vámosszabadinál levő határátkelőn keresztül közelíthető meg. A határtól 40 kilométerre fekszik, Pozsony irányában.

Forrás és fotó: Bacsfa-szentantali Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria