A művészetben nincs akadály – Mező Misi is fellép a Befogadás Hangja Fesztiválon

Hazai – 2024. április 17., szerda | 20:47

Május 8–9-én a budapesti MOM Kulturális Központban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat eseményén a közönség megismerkedhet a speciális művészet kiválóságaival, a rendezvényt kísérő vásáron pedig a karitatív szervezet és a Felzárkózó települések programban részt vevő községek üzemeiben készült termékek közül válogathat.

Az elismert akadályozottsággal élő profi és amatőr előadóművészek fesztiválján a Magna Cum Laude frontembere a házigazda PMZ együttes vendége lesz, közös zenélésükkel hangsúlyozva a befogadás és a közös értékek fontosságát. A fesztivál fővédnöke Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége.

A Máltai Szeretetszolgálat azt vallja: minden ember érték, mindenki teljes a maga ajándékaival és sebzettségével együtt. Egymásért vagyunk, ezért egy személyt nem az határoz meg, mije nincs, hanem az, hogy mije van, mert abból tud adni másoknak – ez ép és speciális szükségletű emberekre egyaránt igaz.

Az egymás értékeire való rácsodálkozásra kiváló terep a művészet, hiszen alkotás közben nem a fogyatékosságainké, hanem meglévő képességeinké, tehetségünké a főszerep. Az ének, a zene, a tánc, a színház nyelvén a testi vagy értelmi fogyatékossággal, akadályozottsággal élők is teljes személyiségüket, illetve a mindenkiben közös érzéseket fejezik ki, ezért a művészet az a nyelv, amelyen a leginkább megérthetjük egymást.

Az akadálymentesítés a szívekben kezdődik. A művészet a szívhez szól – mert a művészetben nincs akadály.

A Máltai Szeretetszolgálat Csilla Háza Páty integrált intézmény ezért idén először szervezi meg a Befogadás Hangja Fesztivált a MOMKult kupolatermében május 8–9-én. A kétnapos eseményen testi és értelmi akadályozottsággal élő, profi művészek és olyan amatőr előadók állnak színpadra, akik számára a zenélés, a színház- vagy mozgásművészet már nem csupán fejlesztő foglalkozás, hanem művészi önkifejezési forma. Az eseményen fellép Agárdi Szilvia énekesnő, a Felhőjárók Mozdulatszínház, a Happy Feet Band, a Nemadomfel Együttes, a Tordasi Szivárvány együttes, a Vakrepülés Színtársulat és a fesztivál házigazdája, a Pátyi Máltai Zenekar (PMZ). A fesztivál második napján a PMZ sztárvendéggel egészül ki, Mező Misi énekes, a Magna Cum Laude frontembere csatlakozik a speciális együtteshez. A fesztivál műsorvezetője József Janka színésznő, televíziós lesz. A zenei élmények mellett a MOMKult előtti téren a Máltai Szeretetszolgálat és a Felzárkóz Települések üzemeiben készült termékekből nyílik vásár. A vendégeket a FeteKert Kávézó várja étel-ital különlegességekkel.

A fesztiválon való részvétel regisztrációhoz kötött, a regisztrációs díj 1000 ft/fő/nap, regisztrálni IDE kattintva lehet. A fesztiválon összegyűlt adományokat a Máltai Szeretetszolgálat a fesztivál házigazdái, a Pátyi Máltai Zenekar tagjai zenei fejlődésére, hangszerek vásárlásáre és speciális zenei képzésre fordítják,

*

Helyszín: MOM Kulturális Központ Kupolaterem, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Részletes program: Mindkét nap 14–20 óra között várás a MOMKult előtti téren.

Május 8. 17 óra

Köszöntők

Agárdi Szilvia énekesnő
Nem Adom Fel Együttes
Vakrepülés Színtársulat
PMZ (Pátyi Máltai Zenekar)

Május 9. 17 óra

Mező Misi (Magna Cum Laude) és a PMZ
Tordasi Szivárvány Együttes
Felhőjárók Mozdulatszínház
Happy Feet Band (Erdély)

*

A fellépők:

Agárdi Szilvia Szenes Iván-díjas énekesnő a Csináljuk a fesztivált! 2. évadának győztese,  az Úgy szeretném meghálálni című slágerrel. Szilvia a The Voice-Magyarország hangja versenyében lett ismert országszerte 2012-ben. Duettjük Pál Dénessel egy országot ragadott meg. 2013-ban a Dal versenyében a döntőig jutottak. 2016-ban Szilvia önálló dallal jutott a Dal Eurovíziós válogatójába.

Felhőjárók Mozdulatszínház: Több mint húszéves a Felhőjárók Mozdulatszínház, melynek tagjai kihívással élő emberek, akik a gesztusok nyelvén üzennek mindannyiunk által megélt érzelmekről, örömről, félelemről, elhagyatottságról, befogadásról. A mozdulatokban, érintésekben egyedi, hiteles és bátor művészi eszközökkel fejezik ki, hogy az ember hogyan kapcsolódik az őt körülvevő világhoz. A százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház 2003-as alapítása óta számos hazai és külföldi kulturális rendezvényen, fesztiválon szerepelt már nagy sikerrel. A társulat célja, hogy az „egyek vagyunk”-érzését erősítse közönségében, és azt képviselje, hogy akár ép, akár fogyatékossággal él, az ember ugyanarra vágyik: szeretni és szeretve lenni.

Happy Feet Band: A marosvásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány ATRIUM nappali központjába járó értelmi akadályozottsággal élő fiatalok és önkéntesek részvételével alakult meg a Happy Feet Band 2013-ban. Az együttes szociális és zeneterápiás csoportként indult, ám hamarosan egyedülálló énekes-hangszeres produkcióvá nőtte ki magát. Az alapítvány 2016-ban megszervezte az Art for Change fesztivált, ahol a Happy Feet óriási sikert aratott; ez volt a kiindulópont, ahonnan az együttes elindult a siker útján, és alig néhány év alatt különböző nagyszabású kulturális és zenei rendezvények visszatérő fellépőjévé vált. Az együttes tagjai Radu Cismaș önkéntes, zenekarvezető, billentyűs, valamint Barabás Dalma, Heghieș Laura, Mihai Butilcă és Adela Stan énekesek.

Nemadomfel Együttes: Integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók – ez a Nemadomfel. 2006–ban a fogyatékossággal élő fiatalok összefogtak, és az utcán zenélve gyűjtötték össze az alaptőkét az induláshoz. Az együttes 2007-ben már jótékonysági koncertet szervezett a Papp László Sportarénába árva gyerekek javára. A Nemadomfel zenekar tagjai őszinte lelkesedésükkel, ismert slágerek mellett saját szerzeményekkel, rutinos zenészekkel, valamint professzionális hang- és fénytechnikával sztárelőadók mellett is megállják a helyüket bármely színpadon.

Vakrepülés Színtársulat: A Vakrepülés Színjátszó Egyesület 1998-ban alakult látássérült fiatalok közreműködésével. Ez akkoriban egy egyedülálló kezdeményezésnek számított világszerte. A társulat teljes sötétben, a párnákon ülő közönséget bevonva játszik a színpadon, előadásaik a látáson kívül a többi érzékszervet maximálisan kihasználják: a vizuális látványt a hangok, illatok, mozdulatok, a tapintás és az ízek élményével helyettesítik. Az interaktív produkciók a közönséget művészi tapasztalatokon keresztül vezetik közelebb a látássérült emberek világához. A Vakrepülés Színtársulat művészei arra hívják fel a figyelmet, hogy a látássérültek ugyanolyan emberek, mint bárki, csupán másként érzékelik a világot.

Tordasi Szivárvány együttes: Ahol a hangokon túl a színeknek is fontos szerep jut: a Tordasi Szivárvány együttes létrejöttéhez a színkottás módszer adta meg a kezdőlökést, így tanultak meg muzsikálni azok az értelmi és halmozottan sérült fialatok, akik a KOSZISZ Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézményben kaptak ellátást. Az integrált formában működő zenekar 1998-ban alakult, s azóta utcafesztiválok, falunapok, gálák, ünnepségek állandó résztvevői, sőt külföldön is – például Hollandiában, Németországban, Portugáliában, Franciaországban, Szlovákiában, Erdélyben – számos rendezvényen képviselték országunkat. Műsorukban elsősorban magyar előadók dalait játsszák. Az együttes tagjai – Dick Edina, Bíró Richárd, Farkas Gergő, Horváth Zoltán, Vass Árpád – esélyt szeretnének adni a fogyatékkal élő előadóknak, és kaput nyitni a társadalomban a fogyatékos emberek művészetének elfogadására.

Pátyi Máltai Zenekar – PMZ: 2020 tavaszán a Máltai Szeretetszolgálat pátyi lakóotthonai egyik legnehezebb időszakukat élték. A Covid–19-járvány miatti teljes lezárás hónapjai alatt az intézmény egyik munkatársa, Varga-Berta Zsolt és hét lakó mertek nagyot álmodni, és zenélni kezdtek. A hangszertanuláshoz és a szerepléshez szükséges lelkesedés, összhang és felelősségtudat már megvolt, a gyakorlásra pedig elég idő adódott, így a Pátyi Máltai Zenekar 2021-ben már nagyközönség előtt is sikeres, hangulatos koncerteken mutatta be zenei tudását, s azóta is neves magyar előadók innovatív módon feldolgozott dalait játssza, egyedi stílusban. A PMZ muzsikusai: Varga-Berta Zsolt – gitár, ének, Lotz Károly – gitár, szintetizátor, ének, Csige Zoltán – dob, ének, Miller Ottó – ének, Vajda Gyöngyi – ének, Kovács Krisztina – kísérő hangszerek.

József Janka színészként és narrátorként dolgozik, korábban a Duna Televízió bemondója volt. Pályája során angoltanítással, újságírással, majd több mint tíz évig rendezvényszervezéssel is foglalkozott. Magyar és külföldi közönség részére nemzetközi konferenciákat, kulturális programokat, családi és sportnapot szervezett, melyeken műsorvezetőként is közreműködött – s ebben a szerepben találkozhat vele a közönség a Befogadás Hangja Fesztiválon is.

*

A Befogadás Hangja Fesztivál az adomanyozz.hu oldalon indított adománygyűjtő programnak köszönhetően valósul meg: többezer támogató felajánlásaiból, sok ember apró hozzájárulásából gyűlt össze a pénz a fesztivál megrendezésére.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria