A nagyváradi egyházmegye fiataljait a megyéspüspök kísérte el a római ministránszarándoklatra

Külhoni – 2018. augusztus 9., csütörtök | 15:59

Július 29-én Böcskei László megyéspüspök vezetésével negyvenhat ministráns indult el a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyéből az Örök Városba, hogy a közel hetvenezer különböző nemzetiségű fiatallal együtt részt vegyen a 12. Nemzetközi Ministránszarándoklaton.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Nemzetközi Ministránsszövetség (Coetus Internationalis Ministrantium, CIM) által szervezett zarándoklaton a nagyváradi egyházmegye fiataljai is megtapasztalhatták az Egyház egyetemességét, a ministránsszolgálat szépségét. A zarándoklat másik célja volt, hogy azok a fiatalok, akikben a papi vagy szerzetesi hivatás csírája megmutatkozik, megerősödhessenek e küldetésben.

Július 31-én, kedden Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítója – amelynek Ferenc pápa is tagja – emléknapján találkozhattak a ministránsok az egyházfővel. A CIM ekkorra szervezte meg a ministránsok fesztiválját, amelynek része volt a Szentatya ministránsokat bátorító beszéde, illetve a vele való közös ima a békéért, tekintettel arra, hogy a rendezvény idei mottója „Keresd a békét, és járj nyomában!” (Zsolt 34,15b) volt.

Felemelő érzést jelentett, hogy a német és angol világnyelveken kívül a Szent Péter-bazilika lépcsőiről magyar nyelven is köszöntötték a zarándok ministránsokat: a német moderátor mellett ott volt Pindroch Csaba magyar színész is. A német nemzetiségű zarándokok után (55 ezer fő körül) létszámban a magyar ajkú ministránsok voltak a második helyen (több mint kétezren).

A legszerencsésebb ministránsok egészen közel kerülhettek Ferenc pápához, mások liturgikus szolgálatot is teljesítettek mellette, vagy a nemzetközi kórusban énekeltek. A nagyváradi egyházmegye ministránsai közül egyeseket kézfogással köszöntött a Szentatya, a legbátrabbak pedig szelfire is meghívták a pápát, aki örömmel beállt a fotóhoz, életre szóló élményt ajándékozva ezzel a fiataloknak.

A magyar ajkú ministránsok külön magyar nyelvű szentmisén is részt vettek augusztus 1-jén, szerdán a római Szent Ignác-templomban, amelyet Ternyák Csaba egri érsek mutatott be, több püspök és számos pap részvételével.

A záróáldás előtt Ternyák Csaba érsek „csak úgy” megkérdezte: „Hányan vannak köztetek olyanok, akik már megéreztétek valamiként az Úr hívását, és gondoltatok arra, hogy az ő szolgálatába álljatok? Emeljétek fel a kezeteket!” A jelenlévők legalább tíz–húsz százaléka felemelt kézzel tett vallomást. Vallomást az Úr mellett, hogy már hallották az ő hangját, amint megszólítja és magához hívja őket. Pár másodpercig ég felé irányuló jelként „lógtak” azok a kezek a magasban, mire e tanúságtétel láttán a többiek is összeverték a tenyerüket, és dübörgött a tapsvihar. Hosszan és kitartóan. Az Úrnak szólt a taps, aki ma is hív és ma is bízik a fiatalokban – olvashatjuk Vértesaljai Lászlónak a Vatikáni Rádió honlapján közölt beszámolójában.

A nagyváradi ministránsok Róma keresztény nevezetességeit is meglátogatták: a négy – egykor patriarkálisnak, ma már pápainak nevezett – bazilikát (a Szent Péter-, a Falakon kívüli Szent Pál-, a Lateráni Szent János- és a Santa Maria Maggiore-bazilikát), valamint az őskeresztények temetkezési helyét a Szent Callixtus-katakombáknál, ahol imádkoztak az első századok és napjaink vértanúiért is. A katakombák felé vezető úton a nagyváradi csapat elimádkozta a rózsafüzért, és bronzszobra előtt Szent Tarzíciuszról is megemlékezett.

Augusztus 1-jén, miután ismét találkoztak az általános kihallgatáson a Szentatyával, a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségének voltak vendégei a nagyváradi egyházmegye ministránsai. A Vértesaljai László SJ, a magyar nyelvű szerkesztőség vezetője tartott előadást a rádió történetéről és az egyetemes Egyház szolgálatában betöltött szerepéről. Somogyi Viktória vezette a csoportot a rádió tetőteraszára, ahonnan a fiatalok megcsodálhatták az Angyalvárat.

Róma turistalátványosságainak felkeresése sem maradt ki a programból, így a csoport elment a Piazza Navonára, a Pantheonhoz, valamint a Trevi-kúthoz is.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria