A pápa a béke és a párbeszéd hírnökeként érkezik Grúziába és Azerbajdzsánba

Kitekintő – 2016. április 13., szerda | 10:50

A Szentszék hivatalosan április 9-én jelentette be a hírt, hogy Ferenc pápa két utazást tesz a Kaukázus térségében a következő hónapokban: Örményországba és Azerbajdzsánba látogat. Mindkét ország áldást és bátorítást remél a Szentatyától a háború sújtotta térségben.

Örményországot június 24. és 26. között, míg Grúziát és Azerbajdzsánt szeptember 30. és október 2. között keresi föl Ferenc pápa.

Mindenki örömmel várja a pillanatot, hogy találkozhasson a Szentatyával Örményországban, ahol április elején kiújultak a harcok a Hegyi-Karabah Köztársaságban – nyilatkozta a pápa kaukázusi útjával kapcsolatban Raphael Minassian érsek, a kelet-európai örmény katolikus hívek ordináriusa.

A pápát az örmény apostoli ortodox egyház feje, II. Karekin katholikosz kíséri el valamennyi találkozójára, ami természetesen magában foglalja a protokoll-látogatásokat is. A pápai út csúcspontja a június 25-i szentmise lesz Gjumriban, Örményország második legnagyobb városában. Azért választották ezt a mise helyszínéül, mert ebben a térségben él a katolikus közösség nagy része.

Ferenc pápa látogatása áldás. Bátorítás a katolikus egyház számára, hogy folytassuk küldetésünket, és nagy lehetőség az egész örmény nép számára arra, hogy kifejezze háláját mindazért, amit a Szentatya tett érte – mondta el a SIR olasz katolikus hírügynökségnek Raphael Minassian érsek.

Giuseppe Pasotto püspök, kaukázusi apostoli adminisztrátor szerint a Szentatya azért jön, hogy bátorságot öntsön a közösségbe. Grúziában és Azerbajdzsánban a katolikusok elenyésző kisebbséget alkotnak.

Azerbajdzsánban mindössze 300-400 katolikus él két közösségben: egy részük az országban dolgozó külföldiekhez tartozik, a másik helyiekből tevődik ki a szaléziak meghatározó jelenléte mellett. A kaukázusi országban, amelyet II. János Pál 2002-ben keresett föl, a muszlimok vannak többségben. 62 százalékuk síita, 26 százalékuk szunnita, illetve mintegy 12 százaléknyi ortodox hívő is él Azerbajdzsánban, akik a moszkvai patriarkátushoz tartoznak.

Az ortodox többségű Grúzia ötvenezer katolikus lakost számlál. Két különböző összetételű országról van tehát szó, ahol azonban a katolikusok kisebbséget alkotnak, és a katolikus egyház a többségi felekezetekkel, illetve vallásokkal él együtt – magyarázta Giuseppe Pasotto.

A pápa látogatása két szempontból is jelentős: tudvalevő, hogy két olyan országba érkezik, vagyis Örményországba és Azerbajdzsánba, amelyek között jelenleg is konfliktus van Hegyi-Karabah térsége miatt – ahol remélhetőleg kitart a fegyverszünet. Fontos továbbá azért is, mert a pápa egy olyan kaukázusi térséget keres föl, ahol a katolikus közösség számbelileg nem jelentős, viszont nagyon értékes a kapcsolatai miatt, vagyis úgy él más vallások és felekezetek között, ahogyan azt Ferenc pápa kezdettől fogva hirdette. Ami a grúziai programot illeti, még kidolgozás alatt áll. „Sokat imádkoztunk és imádkozunk azért, hogy az utazás alkalom legyen arra is, hogy megértsük a Szentatya szerepét, amit a keresztény egység megteremtésében tölt be” – mondta el a SIR olasz katolikus hírügynökségnek a kaukázusi apostoli adminisztrátor.


Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír