A Pápai Életvédő Akadémia felhívása: Egyenlően mindenkinek biztosítsák a védőoltást!

Kitekintő – 2021. január 24., vasárnap | 16:30

A Pápai Életvédő Akadémia január 22-én újabb dokumentumot tett közzé a Covid-19 elleni vakcina előállításával és forgalmazásával kapcsolatban felmerülő súlyos problémákkal kapcsolatban. Az akadémia ismét határozottan felhívta a figyelmet az átláthatóság és az együttműködés megfelelő rendszereinek fontosságára.

A dokumentumot Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke, és Renzo Pegoraro akadémiai kancellár írta alá.

A Covid-19 Vatikáni Bizottság együttműködésben a Pápai Életvédő Akadémiával tavaly december 29-én külön dokumentumot adott ki az oltás fontosságáról és arról, hogyan lehet biztosítani, hogy az oltás mindenki számára hozzáférhető közkincs legyen. Többek között azt is kérték, hogy győzzék le az „vakcinanacionalizmust”, amelyet úgy értelmeznek mint az egyes államok kísérletét arra, hogy tekintélyük és előnyös helyzetüket biztosítására minél előbb elő akarják állítani a saját vakcinájukat, és elsőként akarják biztosítani a saját lakosságuknak szükséges mennyiséget.

A szabadalmak kezelése érdekében elő kell mozdítani és támogatni kell a nemzetközi megállapodásokat, hogy megkönnyítsék mindenkinek a termékhez való hozzáférést és elkerüljék az esetleges kereskedelmi „rövidzárlatokat”, valamint hogy az oltás hatósági árát a jövőben is ellenőrizzék és biztosítsák. Az oltóanyag ipari előállítása az államok, a gyógyszergyárak és más szervezetek közötti együttműködés keretében valósuljon meg, olyan módon, hogy a védőoltás beadását a világ különböző területein egyszerre lehessen végrehajtani. Mindez rendkívüli lehetőség egy szolidárisabb jövő kialakítására is – állapítja meg a Pápai Életvédő Akadémia dokumentuma.

Ugyanebben a szellemben közös erőfeszítést kell tenni az oltóanyagok termelési és forgalmazási lehetőségeinek fejlesztése terén, a szubszidiaritás elve alapján. Kerülni kell, hogy egyes országok túl későn kapják meg az oltóanyagot amiatt, hogy a gazdagabb államok nagy mennyiséget vásárolnak és csökken a rendelkezésre álló keret. A védőoltások elosztása olyan eszközöket igényel, amelyeket fel kell mérni, meg kell határozni abból a célból, hogy mindenkinek egyenlően biztosítsák a hozzájutás lehetőségét. Ez egy erőteljes és sürgető felhívás az Európai Unió nemzeti kormányainak és szervezeteinek, valamint az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak, hogy tegyenek lépéseket ebben az értelemben. Ily módon válik egészen konkréttá Ferenc pápa felhívása: Mindnyájan testvérek vagyunk! – zárul a Pápai Életvédő Akadémia január 22-én közzétett dokumentuma.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikimédia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria