A papokért imádkoztak a galgamenti rózsafüzér-zarándoklat résztvevői

Hazai – 2021. szeptember 20., hétfő | 10:40

Egy év kényszerszünet után idén szeptember 18-án újra megtartották a Galgamenti Élő Rózsafüzér-zarándoklatot (GÉZ), amely a hagyományokhoz híven Bagról indult, és résztvevői Hévízgyörkön találkoztak a Turáról, Galgahévízről érkezőkkel.

Noha a Bag–(Tura–Galgahévíz)–Hévízgyörk–Kartal–Aszód–Bag útvonalon haladó rózsafüzér-zarándoklat kifejezetten kistáji rendezvény, mégis – a szervezők nagy örömére – ismét voltak messziről érkezett hívek: idén Budapestről és Balassagyarmatról csatlakoztak zarándokok a csoporthoz. A sokszor csak szakaszokat vállaló résztvevők száma átlagosan hatvan fő körül volt. A szerény szeretetvendégségekről – ahogy az évek során szokássá vált – az érintett települések karitászcsoportjai gondoskodtak.

Idén, rendhagyó módon, kimaradt az Aszód határában lévő, egykori faluhely közelében lévő Szentkereszt megálló. Helyette a falujárók útjára állított feszületnél gyűltek össze a zarándokok.

A város határában az aszódi Szentháromság egyházközség karitászcsoportjának zarándokkeresztjével fogadták a beérkező keresztaljákat, és együtt vonultak az új feszülethez. A szakrális kisemléket Gyurkovics István atya áldotta meg.

Mindenütt, így Aszódon is harangzúgás köszöntötte a templomba érkezőket.

Az aszódi hitéleti központ nagytermében tartott szerény fogadás után a zarándokok továbbindultak Bagra, ahol hálaadó szentmisével zárult a körzarándoklat.

A hit évében, 2013-ban elindított GÉZ célja, hogy a „szűkebb és tágabb környezetünk, ...egész országunk, nemzetünk erkölcsi megújulásáért, hitbeli gyarapodásáért, falvaink szolidaritásban és szeretetben való megerősödéséért esdekeljen, külön is kiemelve a közösség legkisebb sejtjét, a családot mint olyan közösséget, amely nélkül nem élhet a mai ember sem. S mert e világ mindent megtesz a családok szétzúzásáért, nekünk tennünk kell azért, hogy ne csak megmaradjanak a családok, hanem megerősödve olyan életteret biztosítson a felnövekvő nemzedékeknek, amelyben megtalálják Istent, önmagukat és ezzel együtt igazi boldogságukat” – írta Karácsondi Mihály bagi plébános 2014. június 24-én, Keresztelő Szent János születése napján.

Forrás és fotó: Klamár Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria