A Pázmány díszdoktorává avatták Giorgio Feliciani és Helmuth Pree kánonjogász-professzort

Hazai – 2024. május 9., csütörtök | 14:08

Május 8-án, szerdán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) díszdoktorává avatták Giorgio Feliciani olasz, valamint Helmuth Pree osztrák kánonjogász-professzort. A Központi Papnevelő Intézet dísztermében tartott ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mondott köszöntőbeszédet.

Az ünnepségen Kuminetz Géza, a PPKE rektora, majd Erdő Péter bíboros, prímás köszöntötte az egybegyűlteket.

Erdő Péter beszédét az alábbiakban teljes terjedelmében közzétesszük.

Főtisztelendő Rektor Úr!
Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Ünnepi Ülés!
Igen tisztelt Kitüntetettek, Giorgio Feliciani és Helmuth Pree Professzor Urak!
Kedves Vendégeink!

A Katolikus Egyház értékes örökséget hordoz, amelyet hűségesen meg kell őrizni és tovább kell adni az egész világnak az idők végezetéig.

Ebben az örökségben az első évszázadokban szerves egységet alkotott a hittani, az erkölcsi, a liturgikus és a fegyelmi hagyomány. A későbbi időkben ezek az elemek differenciálódtak ugyan, de nem veszítették el bensőséges összefüggésüket.

Amikor a mai egyházjogászok különösen is a keresztény közösség fegyelmi örökségével foglalkoznak, mégpedig abban a formában, ahogyan azt az Egyház történetileg bontakozó jogalkotó szervei elénk tárják, különösen is nagy felelősséget kell vállalniuk.

A gyakran változó és néha joghézagokat, ellentmondásokat is produkáló, vagy éppen az egyes országok világi jogával és társadalmi viszonyaival ütköző egyházi normarendszer szükségképpen megkívánja a tudós és az Egyház hitéhez és közösségéhez hűséges kánonjogászok munkáját. A jogszabályok evolutív magyarázatának kérdése, vagy az egyes országok helyi egyházainak és az ott működő világi hatóságoknak az együttműködése vagy éppen konfliktusa, olyan témakörök, amelyek lényeges alternatívákat állítanak fel korunk Egyháza előtt.

Ezért olyan nagy öröm számomra és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egész közössége számára, hogy Giorgio Feliciani és Helmuth Pree professzor uraknak ma kánonjogi díszdoktori fokozatot adományozhatunk.

Ők nemcsak tudományos munkásságukkal gazdagítottak mindnyájunkat, hanem személyesen is segítségünkre voltak egyetemünk fakultási jogú Kánonjogi Posztgraduális Intézetének kialakítása és fejlesztése terén. Mindezért különös hálával tartozunk nekik.

Amikor Hugo Grotiustól egyszer megkérdezték, hogy miért ír ő nemzetközi jogról, a háború és béke jogáról annyi háborúskodás közepette, hiszen a háborúban úgyis lábbal tiporják a jogot, ő azt válaszolta, azért, hogy háborúban is képviselje a béke ügyét (in bello pacis gerere negotium). A kánonjogász hivatása minden időben aktuális.

Köszönetet mondunk a kitüntetettek nagyszerű munkásságáért és példaadó hűségéért, kívánunk számunkra sok erőt és áldást közös gazdánktól, Krisztustól, aki értelmessé és értékessé teheti mindnyájunk szolgálatát.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria